Výrobce parmazánu Orrero z Litovle loni vykázal rekordní tržby

05.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litovel (Olomoucko) 5. srpna (ČTK) - Italsko-české společnosti Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, loni vzrostly tržby meziročně o dvě procenta na rekordních 1,76 miliardy korun. Firmě ale klesl čistý zisk zhruba o polovinu ze 180 milionů korun v roce 2011 na 92,6 milionu korun. Uvádí to výroční zpráva společnosti Orrero.

Předseda představenstva firmy Orrero Augustin Gec ve výroční zprávě uvedl, že společnost se loni soustředila na využití zpracovatelské kapacity litovelského závodu a rozšíření sítě vlastních prodejen, kterých nyní provozuje deset. Podnikové prodejny La Formaggeria Gran Moravia v roce 2012 vykázaly obrat bezmála 50 milionů korun.

Závod na výrobu parmazánu společnost Orrero v Litovli-Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 13.000 litrů mléka denně. Předloni společnost Orrero úřadům oznámila rozšíření kapacity o dalších 200.000 litrů mléka na 440.000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech.

Více než 90 procent produkce sýra nazvaného Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Společnost chce ale proniknout také na asijské trhy. Orrero zároveň posiluje pozici v Česku, kde buduje síť vlastních prodejen La Formaggeria Gran Moravia, jejichž nabídku tvoří čerstvé a zrající sýry z Česka a Itálie.

Sýry typu parmazán patří mezi sýrové speciality s nejnáročnější výrobou a nejdelší dobou zrání. Sýr slouží k přímé konzumaci či jako přísada k dochucení různých pokrmů.

Litovelská společnost Orrero je součástí italské skupiny Brazzale. Na konci loňského roku měla základní kapitál 315 milionů korun. Zhruba 57 procent akcií firmy Orrero loni v prosinci vlastnila italská společnost Torrerossa Partecipazioni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK