Ihned.cz: Babiš připravuje rozšíření výroby močoviny v Duslu Šaľa

05.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Bratislava 5. srpna (ČTK) - Podnikatel Andrej Babiš vloží do své druhé největší chemičky Duslo Šaľa půl miliardy korun, aby podnik mohl o třetinu zvýšit produkci močoviny. Napsal to dnes server IHNED.cz s odvoláním na zdroj z chemické divize Babišova holdingu Agrofert. Celková částka na modernizaci podniku se podle něj pohybuje kolem dvaceti milionů eur (přes 518 milionů Kč).

"Rozšiřujeme (výrobu), protože umíme prodat větší množství močoviny, než kolik jsme schopni vyrobit," řekl serveru šéf chemické divize Agrofertu Petr Cingr. Od podzimu příštího roku má chemička denně vyrábět 900 tun močoviny, nyní je to 600 tun. "Tunu prodáváme zhruba mezi devíti a deseti tisíci korun," uvedl Cingr. Jen za močovinu, která se na zisku Dusla podílí asi patnácti procenty, mohou denní tržby dosáhnout devíti milionů korun.

Investice do močoviny se podle Cingra skládá z více kontraktů. Jeden z nich, za zhruba 15 milionů eur (388,7 milionu Kč), podepsal Agrofert se společností Chemoprojekt. Hodnota se skládá z vypracování projektu, dodávek a montáže včetně rozjezdu a garanční zkoušky, řekl serveru šéf Chemoprojektu Tomáš Plachý.

Pro Babiše je močovina klíčovou komoditou, která mu přináší většinu jeho bohatství. Produkuje ji i Babišova chemička SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH, která je největším výrobcem močoviny a amoniaku v Německu. Z továrny pochází přes čtyřicet procent zisku celého Agrofertu, jen loni mu vydělala 3,2 miliardy korun po zdanění, píše server.

Podle zpráv z letošního května skupina Agrofert Holding plánuje v příštích letech investovat až 25 miliard korun v chemickém průmyslu. Kromě rozšíření výroby v Duslu Šaľa firma chystá rovněž investici za deset miliard korun do zvýšení výroby syntetických hnojiv v SKW Piesteritz. Za dalších 2,5 miliardy korun rozšíří výrobu umělých hnojiv v lovosické Lovochemii, v Lovosicích také doplní závod na výrobu bionafty o produkci jedlých rostlinných olejů.

Konsolidovaný zisk skupiny Agrofert loni meziročně klesl o 30 procent na šest miliard korun. Konsolidované tržby skupiny 209 firem naopak vzrostly na 132,5 miliardy Kč z předloňských 117,6 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK