Nezaměstnanost na Vysočině v červenci stoupla na 7,1 procenta

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 8. srpna (ČTK) - Po předcházejícím čtyřměsíčním poklesu nezaměstnanost na Vysočině v červenci stoupla. Na konci července hledalo v celém kraji práci 24.475 lidí, v porovnání se závěrem června jich bylo o 808 více. Podíl nezaměstnaných lidí na obyvatelstvu kraje se kvůli tomu zvýšil o tři desetiny procentního bodu na 7,1 procenta. Situace se podle dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí zhoršila ve všech pěti okresech Vysočiny.

Na Havlíčkobrodsku, Třebíčsku a na Žďársku vzrostla během července nezaměstnanost shodně o tři desetiny procentního bodu. Nejvyšší podíl nezaměstnaných lidí v celém kraji je na Třebíčsku, kde činí 8,9 procenta. Na Pelhřimovsku a na Jihlavsku se nezaměstnanost v uplynulém měsíci zvýšila o dvě desetiny.

Nezaměstnanost na Vysočině se od letošního března do června postupně snižovala; v únoru stagnovala na lednových 8,3 procenta. Po červencovém růstu jsou počty uchazečů o práci v kraji vyšší než ve stejné době minulých tří let. Více lidí hledalo koncem července nové místo jen v roce 2009, proti letošku ale byly jejich počty vyšší o jen zhruba o 200. V porovnání s loňskou polovinou prázdnin je nyní na Vysočině o 2500 nezaměstnaných více.

V Česku činila nezaměstnanost v červenci 7,5 procenta proti červnovým 7,3 procenta. Pokles vykázaly jen čtyři okresy.

vst jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK