Analytici: Pravděpodobnost rozpočtového provizoria je značná

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - České republice reálně hrozí na počátku příštího roku v souvislosti s pravděpodobnými předčasnými volbami rozpočtové provizorium. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK. Zároveň se ale nedomnívají, že by to měl být pod ekonomiku a její nastartování fatální problém, takový stav ale nesmí trvat příliš dlouho. Pokud politické strany prokážou dostatek vůle a včas se dohodnout, lze se dokonce podle ekonomů provizoriu i vyhnout.

"Riziko rozpočtového provizoria na začátku 2014 je značné. Takovému scénáři se ale zatím lze vyhnout, bude-li k tomu všeobecná vůle," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "Osobně si myslím, že rozpočet nebude schválen včas. Vláda Jiřího Rusnoka ho sice připraví, ale nedomnívám se, že projde sněmovnou," doplnila hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

"Tomu, že se do konce letošního roku povede schválit státní rozpočet na rok 2014, příliš nevěří ani analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. "Politická scéna je rozhádaná a zdá se mi, že jednotlivé strany sledují více své vlastní zájmy, než zájem ČR jako celku. Schválení státního rozpočtu tak odhaduji na leden či únor příštího roku, a to v tom lepším případě," uvedl.

Teoreticky je podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka možné stihnout všechna tři čtení návrhu a zákon o rozpočtu schválit. "V praxi to ale vyžaduje, aby současná úřednická vláda v demisi připravila kvalitní návrh rozpočtu a aby ho akceptovala vláda, která vzejde z předčasných voleb. Na předělávání návrhu rozpočtu nebude čas," upozornil.

"I minulá koalice schvalovala loni rozpočet po úpravách na poslední chvíli," připomněl analytik Komerční banky Marek Dřímal. Pokud by ale podle něj pokračovala patová situace ve sněmovně a zamítnutí rozpočtu, nastalo by opravdu rozpočtové provizorium.

Dřímal upozornil, že rozpočtové provizorium po omezenou dobu by samo o sobě nemělo představovat problém pro vnímání České republiky investory. "Trhy jsou totiž vůči turbulencím na české politické scéně více méně imunní. Větší riziko pro vnímání české ekonomiky mezi investory spočívá spíše v možnosti zavedení např. sektorových daní případnou novou vládou," řekl.

Vláda musí návrh státního rozpočtu na příští rok schválit a předložit Poslanecké sněmovně podle rozpočtových pravidel do konce září. Sněmovna má následně čas do konce roku. Pokud rozpočet do té doby neschválí, hospodaří stát od nového roku na základě rozpočtového provizoria, tedy na základě parametrů rozpočtu z předchozího roku. Taková situace trvá do doby, než poslanci schválí návrh rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK