Česká pozice: Novým šéfem CzechInvestu bude úředník MPO Piecha

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Novým generálním ředitelem státní agentury CzechInvest bude jmenován úředník ministerstva průmyslu a obchodu Marian Piecha. Uvedl to dnes server Česká pozice s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Agentura, která do Česka láká zahraniční investory, tak bude mít šéfa po roce bezvládí, dodal server.

Piecha, který řídí na ministerstvu odbor inovačního podnikání a investic, se zúčastnil tendru vypsaného exministrem průmyslu Martinem Kubou. Piecha se dlouhodobě věnuje problematice podpory malých a středních podniků a na ministerstvu pracuje sedm let.

Česká pozice dodala, že jmenování Piechy nynějším ministrem Jiřím Ciencalou se oddálilo kvůli kontroverznímu odvolání a znovujmenování šéfa Národního divadla Jana Buriana. Premiér Jiří Rusnok si totiž při jmenování klíčových státních úředníků vymínil poslední slovo.

Exministr Kuba loni v srpnu odvolal generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka a vedením agentury dočasně pověřil ředitele sekce fondů EU Petra Očka. Audit podle Kuby ukázal, že CzechInvest chyboval při vypsání kritizované zakázky na vyhledávání průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory.

Nový šéf bude mít na starosti mimo jiné sloučení CzechInvestu a agentury CzechTrade, propojení agend, centralizaci služeb a odbourání duplicit. Sloučením ubude vedoucích pracovníků a pracovních míst o čtvrtinu. Obě agentury se sloučí k letošnímu 31. prosinci.

CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou MPO. Cílem agentury je podpora přílivu zahraničních investic do ČR, podpora malých a středních podniků v ČR, kterým mimo jiné pomáhá při hledání kapitálového nebo strategického partnera v zahraničí. Od roku 2004 funguje také jako orgán pro zavádění strukturálních fondů EU.

CzechInvest loni do Česka přilákal rekordních 350 nových projektů, které přinesou přes 26 miliard korun a vytvoří více než 12.000 nových míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK