Co týden dal? Kvůli předčasným volbám hrozí rozpočtové provizorium

09.08.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


České republice reálně hrozí na počátku příštího roku v souvislosti s pravděpodobnými předčasnými volbami rozpočtové provizorium. Analytici se ale nedomnívají, že by to měl být pod ekonomiku a její nastartování fatální problém, takový stav ale nesmí trvat příliš dlouho.

Posledních 7 dní ve světě

Americká společnost Hilton Worldwide, která je provozovatelem sítě hotelů Hilton, chystá návrat na burzu. Její majitel, společnost Blackstone Group, už vybral čtyři banky, které prodej akcií v rámci primární emise (IPO) zorganizují.
Více informací

Největší americká hypoteční agentura Fannie Mae ve druhém čtvrtletí téměř zdvojnásobila čistý zisk na 10,1 miliardy dolarů (195 miliard Kč). Za vyšším ziskem podle managementu stojí oživení na americkém trhu s nemovitostmi, které zvýšilo ceny domů a bytů a snížilo objem nesplácených hypoték. Americká vláda Fannie Mae a jejího menšího sourozence Freddie Mac v roce 2008 zachránila před krachem.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku v květnu dál vystoupila na 27,6 procenta z dubnové úrovně 27 procent. Dostala se tak na nový rekord od roku 2006, kdy začali tamní statistici tyto údaje zpracovávat současnou metodikou.
Více informací

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank splatila celou pomoc z doby globální finanční krize v částce 1,76 miliardy eur (45,6 miliardy Kč), kterou jí v roce 2009 poskytl stát a soukromí investoři.
Více informací

Dvě největší švýcarské banky UBS a Credit Suisse by měli v případě ohrožení zachraňovat nejprve jejich akcionáři a věřitelé včetně vkladatelů, zatímco stát by měl přijít na pomoc až po nich.
Více informací

Německý průmysl v červnu oživil a rostl mnohem rychleji, než čekali analytici. Průmyslová výroba ve srovnání s předchozím měsícem vzrostla o 2,4 procenta po květnovém poklesu v rozsahu 0,8 procenta. Zpráva ministerstva hospodářství je dalším signálem, že průmysl největší evropské ekonomiky nabírá na síle.
Více informací

Zisk americké mediální společnosti Time Warner, která vlastní téměř poloviční podíl v majiteli tuzemské TV Nova, ve druhém čtvrtletí vzrostl o 87 procent na 771 milionů USD (15,1 miliardy Kč). Firmě pomohly některé filmové hity, například Velký Gatsby nebo Muž z oceli.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Spotřebitelské ceny v červenci klesly proti předchozímu měsíci o 0,2 procenta. Zlevnily potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 1,4 procenta. Analytici očekávali, že se inflace meziročně zvýší.
Více informací

Sněmovna schválila vládní návrh na vydání státních dluhopisů za 157 miliard korun. Dluhopisy mají pokrýt část rozpočtového schodku za rok 2011 a současně některé letošní závazky státu, například splátky jistin státního dluhu. Dluhopisy budou moci mít splatnost až 105 let.
Více informací

České republice reálně hrozí na počátku příštího roku v souvislosti s pravděpodobnými předčasnými volbami rozpočtové provizorium. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK. Zároveň se ale nedomnívají, že by to měl být pod ekonomiku a její nastartování fatální problém, takový stav ale nesmí trvat příliš dlouho.
Více informací

Nezaměstnanost v Česku se v červenci podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí zvýšila na 7,5 procenta z červnových 7,3 procenta. Situace na trhu práce zůstává podle analytiků stále nepříznivá a koncem léta by míra nezaměstnanosti podle nich mohla činit i více než osm procent.
Více informací

Air Bank, která vstoupila na český bankovní trh v listopadu 2011, snížila v prvním pololetí ztrátu na 15,1 milionu Kč. Ve stejném období loni vykázala ztrátu 284 milionů Kč. Do zisku se Air Bank plánuje dostat v roce 2015.
Více informací

Daň z převodu nemovitosti bude od ledna platit zřejmě výhradně kupující, nikoli prodávající, jak je to nyní, kdy kupující za odvod daně pouze ručí. Změnu má zavést návrh nového zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, který napodruhé schválila Sněmovna. Nyní jej posoudí Senát.
Více informací

Nejčtenějším deníkem v Česku byl letos v prvním pololetí opět Blesk s 1,17 milionu čtenářů denně. Následuje Mladá fronta Dnes s 806.000 čtenářů a třetí Právo si přečetlo v průměru 332.000 lidí denně. Údaje zveřejnily společnosti STEM/MARK a Median s Unií vydavatelů na základě průzkumu Media Projekt.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU