Inflace v červenci nečekaně klesla. Zasáhne ČNB?

13.08.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Celková meziroční inflace v červenci 2013 klesla na 1,4 %. Spotřebitelské ceny oproti červnu klesly o 0,2 % z 1,6 %. Podle analytika Martina Lobotky z České spořitelny je stále velká pravděpodobnost, že v budoucnu ČNB sáhne kvůli nečekaně nízké inflaci k devizovým intervencím (oslabení koruny).

O tom by se pravděpodobně rozhodlo na dalším zasedání ČNB (26. 9. 2013), kde budou už jasná srpnová čísla. Pokud by i nadále inflace klesala, je zásah ČNB téměř jistý, řekl Lobotka.

Nicméně ze záznamu posledního jednání ČNB (1. 8. 2013) zatím vyplynulo, že názor členů rady ČNB je na tento problém rozdílný. Několik členů ČNB se opakovaně vyslovilo pro okamžité devizové intervence, ale další jsou spíše proti. Respektive jsou přesvědčeni, že devizové intervence by problém nevyřešily, protože problémem dle jejich slov není silná koruna, jako spíše slabá zahraniční politika.

Nakonec bylo na jednání rozhodnuto, že s ohledem na nejistý výsledek devizových intervencí, bude lepší vyčkat do dalšího jednání ČNB, které proběhne v září.

TIP: Nezaměstnanost, vývoj HDP, inflace, kurzy měn a spoustu dalších zajímavých dat neleznete v sekci Makrodata a EU

Další komentáře analytiků

Kromě Lobotky se k inflaci vyjadřoval i analytik ČSOB Petr Dufek. Dufkův názor se na případnou devizovou intervenci ze strany ČSOB shoduje s Lobotkou, ale navíc dodává: „…na druhou stranu, koruna je slabá už tak a inflace neroste především v důsledku utlumené poptávky v ČR. Výhled inflace zůstává příznivý, protože ani ve zbytku roku nebude existovat prostor pro zdražování z titulu rostoucí poptávky. Inflaci tak budou nadále řídit náklady, tedy ceny komodit (energetických, potravinářských apod.), konkurenční boj utilit a síla české koruny."

Spotřebitelé se radují

V červenci letošního roku byla meziroční inflace o 0,3 procentního bodu nižší než prognóza ČNB. Jednou z hlavních příčin byly nízké ceny potravin. Hlavní podíl na tom má zelenina a ovoce. Díky dobré letošní úrodě ceny zeleniny klesly až o 13,8 %. Z toho například brambory o 29 %. Ceny ovoce klesly o 1,9 %, drůbež zlevnila o 2,1 %, vejce o 4,1 % a minerální vody o 3,5 %.

Kromě cen potravin mohou za nízkou červencovou inflaci i regulované ceny. Významným činitelem, který červencovou inflaci ovlivnil, byl pokles ceny plynu pro domácnosti o necelá tři procenta. Kromě toho má na nízké inflaci svůj podíl i pomalejší nástup zvýšení spotřební daně z cigaret. Ceny pohonných hmot se v červenci vyvíjely v souladu s prognózou ČNB.

Na snižování meziročního cenového růstu také významné zapůsobil pokles cen v oddíle telekomunikací a pošty a v oddíle oblečení a obuvi. Ceny za telekomunikační a poštovní služby klesly o necelých 12 %. Ceny obuvi klesly o 2,9 % a oděvy o 2,3 %.

Prognóza ČNB je stále optimistická

ČNB i nadále předpovídá pro rok 2013 inflaci pod 2 % cílem ČNB. Dle slov náměstka ředitele sekce měnové a statistiky Petra Vojtíška se bude inflace letos držet u spodní hranice tolerančního pásma ČNB a v následujícím období se pomalu bude navracet směrem k cíli.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU