Merkelová nečeká brzký konec dluhové krize v eurozóně

20.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. srpna (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová nečeká brzký konec dluhové krize v eurozóně. Podle agentury DPA to kancléřka uvedla v rozhovoru pro dnešní vydání německého listu Ruhr Nachrichten. Návrat ekonomiky eurozóny k růstu je podle Merkelové nicméně příznivým signálem.

"Krize ještě zdaleka neskončila. Nepochybně však bylo dosaženo pokroků a mezinárodní investoři to vidí," řekla Merkelová. "Potřebujeme trpělivost a musíme důsledně dodržovat naši koncepci vlastní zodpovědnosti a solidarity. Pozitivním signálem je, že eurozóna už zase vykazuje mírný (hospodářský) růst," dodala.

Evropský statistický úřad Eurostat minulý týden oznámil, že hrubý domácí produkt eurozóny ve druhém čtvrtletí stoupl o 0,3 procenta poté, co od konce roku 2011 nepřetržitě vykazoval mezičtvrtletní poklesy. Výkon ekonomiky překonal očekávání analytiků, kteří počítali s růstem o 0,2 procenta.

Merkelová v rozhovoru rovněž potvrdila, že nadále odmítá možnost dalšího odpisu řeckého dluhu. Upozornila, že Řecko ještě musí projít řadou změn, ačkoli již dosáhlo nepochybných pokroků.

Mnozí ekonomové nicméně předpokládají, že Řecko se bez nějaké další formy pomoci neobejde. Německá opozice viní Merkelovou z toho, že před zářijovými volbami voličům o situaci Řecka lže a zamlčuje jim, že budou muset Řecku opět půjčit.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK