Schäuble: Řecko bude potřebovat další pomoc věřitelů

20.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. srpna (ČTK) - Mezinárodní věřitelé budou muset nabídnout Řecku další pomoc. Prohlásil to dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Atény podle něj potřebují další podporu po současném programu pomoci. Partneři by prý měli pomoci, aby Řecko nemuselo platit tak vysoké úroky ze svých úvěrů, sdělil ministr podle webu n-tv.de.

"V Řecku bude nutné ještě jednou poskytnout program," uvedl podle tohoto zdroje Schäuble v severním Německu, kam přijel v rámci předvolební kampaně. Zopakoval však zároveň postoj německé vlády a kancléřky Angely Merkelové, že k odpisu řeckého dluhu nedojde.

Schäuble již v červenci během návštěvy Atén připustil, že by Řecko mohlo v roce 2014 obdržet další finanční pomoc. Podmínil to ale tím, že Atény budou muset mít přebytek v primárním rozpočtu a že završí své strukturální reformy. Za nevyhnutelný další zahraniční program pomoci Řecku podle agentury Reuters nikdy neoznačil.

Německý list Der Spiegel v dříve tento měsíc s odvoláním na dokument německé centrální banky určený ministerstvu financí uvedl, že Řecko bude potřebovat další finanční pomoc nejpozději do začátku příštího roku. Mluvčí ministerstva však později prohlásil, že o existenci žádného takového dokumentu neví.

Řecko již dostalo od Evropské unie a od Mezinárodního měnového fondu (MMF) dva balíky pomoci v celkové sumě 240 miliard eur (6,2 bilionu Kč) a vyčerpalo z nich už asi 90 procent. Druhý program pomoci má skončit koncem roku 2014 a mezitím by měly Atény podle předpokladů dohody začít získávat peníze opět na kapitálových trzích.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK