ČOI dala obchodníkům při kontrolách výprodejů pokuty za 5 mil. Kč

20.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) dala obchodníkům při kontrolách jarních výprodejů ve druhém čtvrtletí 250 pokut v hodnotě 4,7 milionu korun. Téměř polovina obchodů porušila předpisy. ČOI to dnes uvedla v tiskové zprávě.

"V průběhu více než 700 kontrol byly nedostatky prokázány ve 350 případech. Nejčastěji, a to ve 202 případech, nebylo zboží řádně označeno cenou. Spotřebitel tudíž nevěděl, kolik přesně zaplatí, a koupě mnohdy nebyla tak výhodná, jak se domníval," uvedl ředitel inspekce Vladimír Velčovský.

Podle něj je z výsledků kontrol zřejmé, že při prodeji zboží ve výprodejích se porušuje zákon o ochraně spotřebitele. Inspektoři zjistili porušení předpisů ve 48 procentech kontrol. "Ve srovnání s prvním čtvrtletím došlo ke zhoršení poměru zjištění o čtyři procenta," dodal Velčovský.

Během kontrol vydali inspektoři zákaz prodeje celkem na téměř 20.000 výrobků, které nesplňovaly požadavky právních předpisů. Hodnota zakázaného zboží byla 464.841 korun.

Od dubna do června přijala obchodní inspekce celkem 85 sptížností od spotřebitelů nespokojených s informacemi a účtováním cen při výprodejích a slevových akcích. Při šetření podnětů zjistili inspektoři porušení povinností v asi 20 procentech z nich.

mdk rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK