V Liberci zkrachovala CA Palma, s klienty se chce vyrovnat

21.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 21. srpna (ČTK) - V Liberci zkrachovala Cestovní agentura Palma Taťány Kozákové. Žádné klienty v zahraničí nemá, zájezdy totiž neorganizuje, jenom prodávala zájezdy pořádané jinými cestovními kancelářemi. Agentura dluží podle majitelky peníze zhruba 30 až 40 klientům, se všemi se chce vyrovnat. Podle tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Petříčkové by ale měli klienti co nejdříve kontaktovat hlavně cestovní kancelář, jejíž zájezd koupili.

Cestovní agentury na rozdíl od cestovních kanceláří nemusí být pojištěny pro případ úpadku, slouží totiž jen jako prostředník. Krach agentury tak nemusí podle Petříčkové automaticky znamenat, že klient o svou dovolenou přijde. Pokud má platnou smlouvu a zaplatil, měl by na dovolenou odjet, i když agentura peníze organizátorovi zájezdu nepřevedla.

"Podle české legislativy uzavírá zákazník smluvní vztah s cestovní kanceláří, proto má hradit zálohy a doplatky přímo jí. Cestovní kanceláře ale poskytují plnou moc svému prodejci k vybírání těchto plateb od klienta. Proto si musí organizátor a prodejce mezi sebou dohodnout, v jakých lhůtách a za jakých podmínek budou peníze převedeny. V případě úpadku prodejce pak přebírá CK veškerou zodpovědnost za vybrané finanční obnosy, protože k nim daného prodejce zplnomocnila," vysvětlila Petříčková.

Majitelka zkrachovalé agentura je připravena s pomocí rodiny své závazky uhradit. "Nejsem schopna se se všemi klienty vypořádat okamžitě, počítám, že peníze získám prodejem nemovitosti, určitě se ale své zodpovědnosti nezříkám," řekla dnes ČTK Kozáková, která v oboru podnikala 15 let. Majitelka agentury se kvůli finančním problémům psychicky zhroutila a teprve v pátek ji na vlastní žádost propustili z nemocnice.

"Chtěla bych co nejdříve kontaktovat všechny klienty a ujistit je o své snaze vše vyřešit, zatím toho ale nejsem schopná," přiznala. Kontaktovat ji mohou klienti prostřednictvím e-mailu palmalbc@volny.cz nebo na telefonu 728 888 291.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK