Swiss Re: Katastrofy stály ekonomiku za půl roku 56 miliard USD

21.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bern 21. srpna (ČTK) - Přírodní pohromy a katastrofy způsobené lidskou činností stály v prvním pololetí světovou ekonomiku 56 miliard dolarů (1,07 bilionu Kč), o 16 procent méně než ve stejném období loni. Z hlediska ztrát spojených s povodněmi je však letošní rok pro pojišťovny druhým nejdražším v historii. Podle agentury Reuters to vyplývá z dnešních předběžných údajů švýcarské zajišťovny Swiss Re.

Pojišťovny musely celkem na škodách vyplatit 20 miliard dolarů. Z toho 17 miliard ukrojily přírodní katastrofy jako červnové povodně v Evropě či tornáda v USA. Zbylé tři miliardy šly na náhrady škod způsobených lidskou činností, jako jsou třeba průmyslové havárie.

Pojištěné ztráty z povodní v prvním pololetí dosáhly osmi miliard dolarů. Letošní rok se tak stal pro pojistitele druhým nejdražším z hlediska nahlášených pojistných událostí z povodní. Nákladnější byly jen záplavy v Thajsku v roce 2011. Související žádosti o výplatu pojistného tehdy dosáhly částky 16 miliard dolarů.

Kromě záplav v Evropě pojišťovny musely v pololetí hradit i škody spojené s povodněmi v Austrálii po cyklónu Oswald. Rozsáhlé záplavy způsobily i vydatné deště v Indii, Indonésii či v Argentině.

Swiss Re je druhou největší zajišťovnou na světě po německé Munich Re. Zajišťovna přebírá část pojistných rizik pojišťoven, je tedy pojišťovnou pojišťoven.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK