Refinancování spotřebitelského úvěru u internetových bank v praxi

23.08.2013 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Pryč jsou doby, kdy jsme mohli (resp. měli) být vděčni za spotřebitelský úvěr s 30% úrokem. Zostřující se konkurence na bankovním trhu stlačila úrokové sazby úvěrů o pořádný kus níže. Využijte toho! Najděte si výhodnější spotřebitelský úvěr a získejte do svého rodinného rozpočtu peníze navíc.

Vysoké úrokové sazby úvěrů již nejsou nutným zlem

Je to zhruba šest let zpátky, co nám na produktovém školení zástupce jedné splátkové společnosti říkal, že je zlá doba. Lidé tenkrát už nechtěli stát ve frontách na spotřebitelské úvěry s RPSN kolem 50 %, aby si v nově otevřeném obchodě s elektronikou mohli koupit novou ledničku či pračku (tak jak tomu bylo v devadesátých letech). Při pohledu na současné podmínky na trhu však musí období mezi 2005 – 2008 připadat splátkovým společnostem jako zlaté časy. Rostoucí ekonomika podporovala chuť lidí masivně se zadlužovat a hlavně, vody českého bankovního rybníčku pak čeřila jen jedna „štika“ – mBank. Idylku o zemi, kde ekonomika je silná a úroky spotřebitelských úvěrů vysoké však rozbily globální ekonomická recese a přístup nových bank do České republiky (jejich jména určitě znáte všichni, jednalo se o Equa bank, Airbank a ZUNO), jsou to totiž spotřebitelské úvěry, resp. možnosti jejich refinancování, kam směřuje podstatná část pozornosti těchto finančních institucí.

Nabídka, se kterou se nové banky vydaly do boje o klienty, je opravdu zajímavá. Refinancování chtivým klientům konkurenčních bank jsou k dispozici jak garance úspory, tak výrazná úspora díky řádnému splácení nového úvěru.

Nabídky refinancování spotřebitelských úvěrů u nových bank

Equa bank - garance snížení splátek až o 25 %
Air Bank – odpuštění několika splátek při řádném splácení úvěru
ZUNO – garance o 2 procentní body nižší úrokové sazby

Skutečný příběh refinancování u internetových bank

Pryč s teorií, pojďme se podívat do praxe. Na jaře tohoto roku jsem s jedním svým klientem řešil možnost úspory na spotřebitelském úvěru na auto s úrokovou sazbou 32% a RPSN atakujícím 40% hranici.

Equa bank – zde jsme řešili možnost refinancování u jednoho mého kolegy z branže. Nabízené podmínky byly skutečně výhodnější než ty u stávajícího úvěru. Úvěr s RPSN přes 22 % jsme ale nepovažovali za to nejlepší, co lze na trhu získat, šli jsme tedy o banku dál…
ZUNO – v případě této banky jsme si pro nabídku zašli přímo na pobočku na Václavském náměstí. Po chvilce čekání v příjemném prostředí se nás ujal pracovník, který nám po zběžném posouzení situace nabídl o 2 procentní body nižší úrokovou sazbu, tzn. v případě refinancování bychom se dostali z původních 32 % na nových 30 %. Nezbývalo tedy, než zkusit štěstí někde jinde.
Air Bank – z Václavského náměstí jsme se vydali směrem k nejbližší pobočce Air bank (OC Palladium na Náměstí Republiky). Po několika málo minutách se nás ujal pán se zelenou kravatou. Opět následovalo rychlé popsání situace a představa o jejím řešení. To mělo v případě Air bank podobu úvěru s úrokovou sazbou 14,9 % p.a. Na první pohled lehce podprůměrná úroková sazba (která ale výrazně předčila obě předchozí nabídky), co nás však mile překvapilo byla možnost odpuštění dvou posledních splátek v případě, že klient bude svůj úvěr řádně splácet, díky čemuž klesne RPSN úvěru na 9,28 % (viz níže).

Podmínky spotřebitelského úvěru u Air bank

Podmínky spotřebitelského úvěru u Air bank

V korunovém vyjádření se jednalo o úsporu cca 400 Kč měsíčně, které jsme s mým klientem začali používat na vytváření pohotovostní finanční rezervy, díky které si tento klient bude moc dovolit „luxus“ vyhnutí se spotřebitelským úvěrům v době, kdy bude potřebovat např. novou televizi, lednici, nebo třeba auto.

Rada na závěr – refinancování spotřebitelského úvěru zabere pár desítek minut času, ušetřit přitom můžete i tisíce či desetitisíce. Neváhejte tedy, zjistěte si své možnosti a odhodlejte se k činu, velmi pravděpodobně se vám to vyplatí.

Autor článku

Petr Rozkošný


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY