Banky v Británii musí lidem zaplatit odškodné 1,3 miliardy liber

22.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. srpna (ČTK) - Třináct bank a další společnosti ve Velké Británii musí zaplatit až 1,3 miliardy liber (asi 39 miliard Kč) jako odškodné za prodej nevýhodného pojištění ke kreditním kartám. Oznámil to dnes britský Úřad pro finanční etiku (FCA), který se na kompenzaci dohodl se společnostmi. Podle agentury Reuters jde o nejnovější skandál, který se týká britských bank.

FCA se na odškodnění dohodl s pojišťovací společností Card Protection Plan (CPP), dále s třinácti bankami včetně takových finančních obrů jako je Barclays, HSBC, či Royal Bank of Scotland, a také s několika vydavateli kreditních karet.

Případ se týká sedmi milionů klientů, kteří si koupili produkty na ochranu svých kreditních karet nebo produkty chránící je v případě krádeže dokladů totožnosti. Úřad FCA sdělil, že zákazníci obdrželi zavádějící a nejasné informace o pojistkách, a koupili si tedy pojištění, které nepotřebovali. První platby se v rámci odškodnění zřejmě nečekají dřív než na jaře příštího roku.

Dřívější britský Úřad pro finanční služby (FSA), jehož FCA nahradil letos v dubnu, už loni na podzim uložil pojišťovací společnosti CPP pokutu 10,5 milionu liber za prodej špatných produktů.

Britské banky se v minulosti ocitly v centru několika skandálů, které se týkaly například manipulace s mezibankovní sazbou Libor nebo s nevýhodným prodejem pojištění schopnosti klientů splácet úvěr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK