Pražská burza dopoledne přerušila třídenní pokles

22.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Pražská burza přerušila třídenní pokles a dnes dopoledne nepatrně roste. Hlavní index PX kolem 11:00 posílil o 0,06 procenta na 958,28 bodu. Po zveřejnění pololetních výsledků hospodaření o skoro osm procent rostou akcie těžební firmy NWR. Středeční výrazný zisk mírně mažou cenné papíry mediální společnosti CME. Vyplývá to z informací burzy.

Pražská burza přešlapuje na místě, když západoevropské burzy rostou nejrychleji za poslední tři týdny, poznamenal Pavol Mokoš z Patria Direct. Další středoevropské burzy také posilují.

Navzdory oznámené pololetní čisté ztrátě NWR 395,7 milionu eur (zhruba 10,2 miliardy korun) akcie firmy přidávají 7,88 procenta na 23,95 koruny. V úvodu obchodování reagovaly na výsledková čísla propadem o skoro pět procent, později zase rostly o víc než desetinu. "Na finanční úrovni došlo k zlepšení díky úspěšné implementaci úsporného plánu. Firma navíc slíbila, že splní cíle plánovaných úspor a do konce roku prý také získá peníze z prodeje koksovny OKK," uvedl Mokoš.

Cenné papíry CME umazávají malou část středečního téměř dvanáctiprocentního nárůstu, který následoval po ohlášení odchodu generálního ředitele Adriana Sarbua a byl nejvyšší od května 2010. Emise klesá o necelých šest desetin procenta na 84,50 koruny.

Většina hlavních akcií odráží vývoj indexu PX a stagnuje. Cenné papíry elektrárenské společnosti ČEZ klesají o 0,09 procenta na 447,50 koruny, Komerční banky o 0,02 procenta na 4210 Kč. Akcie Erste Bank naproti tomu rostou o 0,37 procenta na 647 korun.

O necelé procento na 281,70 koruny si dopoledne pohoršily akcie telekomunikační společnosti Telefónica ČR. Podobným tempem na 10.540 korun naopak vzrostly cenné papíry tabákové firmy Philip Morris.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK