Senát zablokoval rychlé přijetí novely o záboru zemědělské půdy

22.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. srpna (ČTK) - Senát by chtěl dát pověřeným obcím právo rozhodovat o vynětí zemědělské půdy pro stavby. Doporučil dnes také, aby kraje neplatily poplatky za zábor půdy v případě pozemků pod silnicemi ve své správě. Rozpouštěná Sněmovna to už ale zřejmě nestihne posoudit. Novela o ochraně zemědělského půdního fondu tak pravděpodobně nebude přijata.

Novelu původně navrhl Senát s cílem snížit poplatky za zábor půdy pro zvětšování průmyslových zón na úroveň platnou před třemi lety. Sněmovna ale novelu značně rozšířila o návrhy ministerstva životního prostředí, což senátoři nesli nelibě. Úpravy podle Petra Šilara (KDU-ČSL) ale byly diskriminační vůči krajům a obcím, které by nebyly na rozdíl od státu osvobozeny od poplatku za záborů půdy pro stavbu všech typů komunikací.

Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský úpravy marně hájil s tím, že k nim neměl připomínky Svaz měst a obcí. Přijetí novely by podle něj zajistilo nutnou ochranu zemědělského půdního fondu.

Schválení marně požadovala také spoluautorka novely Veronika Vrecionová (ODS), řada jejích stranických kolegů v čele s Milošem Vystrčilem ale měla opačný názor. Podobně rozdělen byl i senátorský klub ČSSD. Pavel Eybert (ODS) nakonec těsně prosadil změny, s nimiž Senát normu vrátil Sněmovně i s vědomím, že patrně nebude přijata. Vláda by ale podle něj mohla po předčasných volbách rychle předložit novou novelu.

Poslanci v senátní předloze rozhodli mimo jiné zvýšit ochranu kvalitní zemědělské půdy prvního a druhého stupně bonity. Novela měla také osvobodit od poplatku za vynětí půdy například stavby pro opatření proti erozi nebo proti povodním. Osvobození se má vztahovat i na stavby pro zemědělskou prvovýrobu, ale už ne například na sportoviště.

Poslanci také nově upravili podobu pokut za porušení pravidel ochrany půdy. Za znečištění půdy nebo její nepovolené užívání k jiným než zemědělským účelům bude jednotlivcům hrozit pokuta až milion korun, firmám až deset milionů. Za ohrožení zemědělské půdy erozí bude jednotlivcům hrozit pokuta až 100.000 korun, firmám pak desetinásobná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK