Ceny ropy stouply díky příznivým údajům o ekonomice

22.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně stouply díky příznivým hospodářským údajům ze Spojených států, Číny i eurozóny. Vzhůru je tlačí také pokračující výpadky v dodávkách z Libye.

Cena severomořské ropy Brent odpoledne vykazovala oproti středečnímu závěru nárůst o deset centů na 109,91 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila o 41 centů na 104,26 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Výzkumná společnost Markit dnes uvedla, že aktivita zpracovatelského sektoru Spojených států se v srpnu vyšplhala na pětiměsíční maximum. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Dobré údaje o podnikatelské aktivitě přišly také z Číny a eurozóny. "Z hlediska poptávky (po ropě) jsou údaje z Číny velmi povzbudivé," uvedl analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group.

Dodávky ropy z Libye nadále narušují stávky zaměstnanců a občanské nepokoje. Objem libyjského exportu ropy tak zůstává v blízkosti nejnižších úrovní od občanské války v roce 2011.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 109,91 109,81 New York - Nymex WTI říjen 104,26 103,85

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK