Jednání FEDu: Investoři marně čekali na nové informace

23.08.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Poslední (srpnový) zveřejněný záznam z jednání FOMC amerického Fedu nedal investorům jasný pohled na to, zda se tamní centrální bankéři rozhodnou pro zmírnění tempa kvantitativního uvolňování již na příštím zasedání v září.

Fed v zápisu uvádí, že brzy může nastat čas na zpomalování QE, zmínka o zářijovém termínu se však nikde neobjevila. Investoři tak měsíc před důležitým rozhodnutím Fedu nedostali žádné jisté zprávy, odhady finančních institucí dle konsenzu agentury Bloomberg však počítají se snížením o 5 mld. USD ze současných 80 mld. USD měsíčně již v září, a to v nákupech cenných papírů krytých hypotékou (MBS). V říjnu by se pak dle odhadů trhu snížené nákupy o dalších 5 mld. USD měly dotknout státních dluhopisů.

Mezi jednotlivými bankéři stále nepanuje jasný konsenzus ohledně zmírnění tempa QE3. Plán šéfa Bena Bernankeho je obecně guvernéry podporován, někteří však znovu s opatrností vyzvali k trpělivosti a čekání, jak si americká ekonomika povede v následujících měsících. Srpnový záznam tak paradoxně působí více nejistě než například ten červnový.

Jak si americká ekonomika vlastně vede? Nejvíce sledovaný trh práce vykazuje postupné zlepšování (nezaměstnanost 7,4 % oproti červnovým 7,6 %), jeho další vývoj je však (zřejmě i pro Fed) nadále otázkou. Postupné oživení zažívá rovněž nemovitostní sektor, vyšší je např. i spotřebitelská důvěra. Fedu však jeho úkol komplikuje (nejen) vývoj HDP, který podle mnoha odhadů nebude dostatečně silný, aby se ekonomika stala soběstačnou. Inflace se ale stále nachází pod 2% cílem, centrální banka tak má nadále prostor provádět uvolněnou měnovou politiku.

Jednotliví představitelé Fedu svými nepříliš jednotnými vystoupeními v průběhu posledních týdnů rozproudily globální trhy. V USA započaly růst úrokové sazby (výnos desetiletého bondu vzrostl z květnových 1,66 % na 2,85 %), rozvíjející se trhy naopak zaznamenaly pokles zájmu a odliv finančních prostředků. Oproti zmíněnému červnovému zasedání se situace poněkud změnila – zvýšené úrokové sazby dotýkající se nemovitostního trhu, vyšší cena ropy nebo útlum na exportních trzích USA znamenají další vrásky na čele amerických bankéřů. Pokud nesníží tempo QE3 v září, další možnost budou mít v říjnu a pak až v prosinci, kdy jsou další zasedání Fedu.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE