Oživení v Německu táhly stavební investice a soukromá spotřeba

23.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. srpna (ČTK) - Oživení německé ekonomiky táhly ve druhém čtvrtletí zejména stavební investice a soukromá spotřeba. Plyne to z dnešních podrobných údajů spolkového statistického úřadu. Ten minulý týden oznámil, že největší evropská ekonomika vzrostla proti prvnímu čtvrtletí o 0,7 procenta, což je nejrychleji za více než rok. V prvních třech měsících roku hrubý domácí produkt (HDP) stagnoval.

Soukromá spotřeba zrychlila růst na 0,5 procenta z předešlého tempa 0,2 procenta a k mezičtvrtletnímu růstu HDP přispěla třemi desetinami procentního bodu. Stejným dílem se na růstu podílely stavební výdaje, které prudce oživily z propadu zaviněného dlouhou zimou. Desetinou procentního bodu přispěly ostatní kapitálové výdaje a veřejná spotřeba. Celkové investice vzrostly o 1,9 procenta po poklesu o 2,2 procenta v předešlém čtvrtletí.

Po poklesu na počátku roku se ve druhém čtvrtletí o 2,2 procenta zvýšil vývoz, zatímco dovoz do Německa vzrostl o dvě procenta. Celkový příspěvek zahraničního obchodu k růstu HDP ale zůstal na 0,2 procentního bodu. Mírně snížily růstové tempo zásoby, které v prvním čtvrtletí silně rostly, a zachránily tím ekonomiku před propadem do recese.

Německý HDP v meziročním srovnání posílil o 0,9 procenta po propadu o 1,6 procenta v prvním čtvrtletí, potvrdil úřad.

Zprávou o HDP minulý týden vyvrcholila série příznivých údajů z německé ekonomiky. Ty ukázaly, že průmyslové zakázky a výroba stouply, soukromý sektor expandoval, vývoz vzrostl, nezaměstnanost klesla a důvěra v ekonomiku se dál zlepšila. Vláda v letošním roce očekává zvýšení HDP o půl procenta.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, v němž byla eurozóna celý loňský rok. Loni však prudce zpomalila a na konci roku vinou slábnoucího vývozu a stagnace investic klesla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK