Co týden dal? Povinné ručení zdraží

23.08.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny povinného ručení v příštím roce stoupnou v průměru o zhruba deset procent. Důvodem je vedle odvodu peněz na financování hasičů také nový občanský zákoník, který pojišťovnám zvýší náklady na odškodnění zdravotních následků z dopravních nehod. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Německo vydělalo na krizi v eurozóně desítky miliard eur. Napsal to ve svém aktuálním vydání magazín Der Spiegel s odvoláním na informace německého ministerstva financí. Jen díky nízkým úrokům u státních dluhopisů ušetří státní pokladna zhruba 41 miliard eur (okolo bilionu korun). Berlín se také mnohem méně zadlužoval, než plánoval, čímž snížil náklady na správu státního dluhu.
Více informací

Přírodní pohromy a katastrofy způsobené lidskou činností stály v prvním pololetí světovou ekonomiku 56 miliard dolarů (1,07 bilionu Kč), o 16 procent méně než ve stejném období loni. Z hlediska ztrát spojených s povodněmi je však letošní rok pro pojišťovny druhým nejdražším v historii.
Více informací

Oživení německé ekonomiky táhly ve druhém čtvrtletí zejména stavební investice a soukromá spotřeba. Plyne to z podrobných údajů spolkového statistického úřadu. Ten minulý týden oznámil, že největší evropská ekonomika vzrostla proti prvnímu čtvrtletí o 0,7 procenta, což je nejrychleji za více než rok. V prvních třech měsících roku hrubý domácí produkt (HDP) stagnoval.
Více informací

Světové ceny ropy mírně stouply díky příznivým hospodářským údajům ze Spojených států, Číny i eurozóny. Vzhůru je tlačí také pokračující výpadky v dodávkách z Libye.
Více informací

Třináct bank a další společnosti ve Velké Británii musí zaplatit až 1,3 miliardy liber (asi 39 miliard Kč) jako odškodné za prodej nevýhodného pojištění ke kreditním kartám. Oznámil to britský Úřad pro finanční etiku (FCA), který se na kompenzaci dohodl se společnostmi. Podle agentury Reuters jde o nejnovější skandál, který se týká britských bank.
Více informací

Mezinárodní věřitelé budou muset nabídnout Řecku další pomoc. Prohlásil to německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Atény podle něj potřebují další podporu po současném programu pomoci. Partneři by prý měli pomoci, aby Řecko nemuselo platit tak vysoké úroky ze svých úvěrů, sdělil ministr podle webu n-tv.de.
Více informací

Německá kancléřka Angela Merkelová nečeká brzký konec dluhové krize v eurozóně. Podle agentury DPA to kancléřka uvedla v rozhovoru pro německý list Ruhr Nachrichten. Návrat ekonomiky eurozóny k růstu je podle Merkelové nicméně příznivým signálem.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká obchodní inspekce (ČOI) dala obchodníkům při kontrolách jarních výprodejů ve druhém čtvrtletí 250 pokut v hodnotě 4,7 milionu korun. Téměř polovina obchodů porušila předpisy.
Více informací

Pokles úrokových sazeb hypoték na historická minima se v červenci zastavil. Průměrné sazby stouply na tři procenta. V červnu byly na 2,95 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování ukazatele. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Německý podnikatel Jens Beckhäuser (46) se stahuje z podnikání v oblasti předváděcích akcí v ČR. Jako důvod uvedl negativní kampaň médií. Beckhäuser prodal svůj podíl ve firmách Beck Europe a Beck Reisen. Obě firmy tak nesmějí už dále nést jméno Beck v názvu. Podnikatel to uvedl v prohlášení pro ČTK. Společnosti byly často v hledáčku médií i České obchodní inspekce (ČOI) kvůli agresivním obchodním praktikám na předváděcích akcích.
Více informací

Železniční dopravce RegioJet, který patří do skupiny Student Agency, loni prohloubil ztrátu o zhruba 16 milionů na 76 milionů korun. Letos bude zřejmě výsledek podobný, řekl Mladé frontě Dnes (MfD) šéf firmy Radim Jančura. Tržby společnosti činily loni 267 milionů korun.
Více informací

Zlevňování pohonných hmot u českých pump po třech týdnech ustalo, průměrné ceny benzinu a nafty naopak mírně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o haléř na 36,79 koruny za litr, nafta o dva haléře na 36,19 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

Možnost předčasných voleb v České republice nemá žádný přímý vliv na schopnost země splácet závazky. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings. Ta nyní hodnotí schopnost České republiky splácet dlouhodobé závazky známkou na stupni A+ se stabilním výhledem.
Více informací

Ceny povinného ručení v příštím roce stoupnou v průměru o zhruba deset procent. ČTK to řekl generální ředitel České podnikatelské pojišťovny Jaroslav Besperát. Důvodem je vedle odvodu peněz na financování hasičů také nový občanský zákoník, který pojišťovnám zvýší náklady na odškodnění zdravotních následků z dopravních nehod. Nahoru podle něj půjdou i ceny v havarijním pojištění.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU