Prodej PC v ČR klesl v 2. čtvrtletí o šest pct na 188.000

26.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Počet nových osobních počítačů dodaných na český trh ve 2. čtvrtletí se meziročně snížil o 6,4 procenta na 188.000 PC. Za propadem stojí nižší zájem o notebooky, kterým ubírá vysoká poptávka po tabletech. Uvedla to analytická firma IDC.

Ve druhém čtvrtletí dosáhl celkový prodej tabletů téměř 150.000 zařízení a převýšil tak počet prodaných notebooků, který klesl o 15 procent na 115.000 kusů.

Zájem o notebooky klesal již čtvrté čtvrtletí v řadě, naopak trh stolních PC posílil o téměř 11 procent. Za celkovým poklesem stojí podle analytika Petra Švagrovského více faktorů. "Příliš vysoké zásoby z předchozích čtvrtletí u prodejců, pomalý nástup nového operačního systému, boom na trhu tabletů a konec životního cyklu mini-notebooků," shrnul.

Nejvíc v Česku prodalo poprvé v historii Lenovo, které bylo zároveň nejprodávanější značkou notebooků. Na druhou příčku klesla značka HP, která si udržela prvenství v segmentu stolních počítačů. Třetí skončil Acer. Lenovo zvýšilo prodej o 41 procent a dosáhlo tržní podíl 23 procent. Mezi notebooky dosáhla téměř třetinového podílu. Zákazníci se zajímali především o ultrabooky, a to zejména o konvertibilní zařízení a produkty s integrovaným dotykovým ovládáním.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK