Napětí kvůli Sýrii podpořilo růst jenu a švýcarského franku

27.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. srpna (ČTK) - Rostoucí napětí kvůli možnému zásahu západních mocností proti Sýrii dnes na devizových trzích podpořilo růst japonského jenu a švýcarského franku, které investoři v době vyššího napětí vnímají jako bezpečné. Rizikovější americký a australský dolar naopak oslabovaly. Euro k americkému dolaru večer SELČ přidávalo zhruba 0,16 procenta.

Americký prezident Barack Obama se západními spojenci podle dostupných informací zvažují omezený vojenský útok proti Sýrii. Damašek by tak potrestali a zastrašili za údajné použití chemických zbraní. Podle západních zdrojů se dá vojenský úder očekávat v příštích dnech.

Americký dolar dnes po 17:00 SELČ k japonskému jenu ztrácel zhruba 1,2 procenta na 97,240 JPY. V pátek přitom dolar k jenu stoupl až na 99,15 JPY, což bylo nejvýše za tři týdny. K švýcarskému franku dolar ve stejnou dobu klesl o 0,4 procenta na 0,9188 CHF. Švýcarský frank a japonský jen v době většího napětí na finančních trzích a rostoucí geopolitické nejistotě obvykle rostou.

Euro k dolaru rostlo a ve stejnou dobu posilovalo o 0,12 procenta na 1,3388 USD. Dnešní zpráva výzkumného institutu Ifo, podle které podnikatelská nálada v největší evropské ekonomice Německu stoupla v srpnu na nejvyšší hodnotu za 16 měsíců, měla na kurz eura jen krátkodobý vliv.

"Vliv se ztratil v zájmu o měny považované za bezpečné přístavy, čímž se kurz euro/dolar propadl na minimum 1,3322 USD," uvedla podle agentury Reuters analytička Elsa Lignosová ze společnosti RBC Capital. Podle údajů Reuters během dneška euro k dolaru sestoupilo až na hodnotu 1,3323 USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK