Ceny ropy klesly, polevily obavy ohledně Sýrie

29.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy se během dnešního obchodování snížily poté, co kvůli obavám ohledně Sýrie zaznamenaly nejprudší dvoudenní nárůst za více než jeden a půl roku. K poklesu cen přispěla zpráva o růstu těžby v Saúdské Arábii.

Cena severomořské ropy Brent se snížila o 65 centů na 115,96 dolaru za barel. V předchozích dvou dnech stoupla o více než pět procent, což představuje největší dvoudenní nárůst od začátku loňského roku. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 90 centů na 109,20 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Za růstem cen ropy stály obavy z možného vojenského zásahu západních zemí v Sýrii. Ten by mohl narušit dodávky ropy z Blízkého východu, který se na celosvětové těžbě podílí zhruba třetinou.

Obavy z útoku na Sýrii dnes nicméně polevily, což přimělo investory k vybírání zisků, které jim přinesl předchozí růst cen ropy. Kvůli syrské krizi by se dnes měla opět sejít pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN, tedy Británie, Francie, USA, Rusko a Čína.

Americká poradenská společnost PIRA dnes uvedla, že Saúdská Arábie ve třetím čtvrtletí zvýší těžbu ropy o milion barelů denně na rekordních 10,5 milionu barelů denně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 115,96 116,61 New York - Nymex WTI říjen 109,20 110,10

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK