Co týden dal? Český HDP letos klesne o jedno procento

30.08.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Již v příštím roce by ale měla růst dvouprocentním tempem, a to především díky exportu. Pro roky 2015 a 2016 firma předpokládá růst okolo tří procent. Vyplývá to makroekonomické prognózy poradenské firmy EY (dříve Ernst & Young).

Posledních 7 dní ve světě

Americké ministerstvo spravedlnosti podepsalo se švýcarskou vládou dohodu o urovnání, která umožní některým bankám ze Švýcarska vyhnout se stíhání kvůli podezření, že umožňovaly Američanům prostřednictvím tajných kont vyhýbat se placení daní. Dohoda se týká zhruba 100 menších švýcarských bank pod podmínkou, že zveřejní některé informace o majetku klientů z USA, které byly dosud považovány za tajné.
Více informací

Americké úřady požadují, aby banka JPMorgan zaplatila více než šest miliard dolarů (přes 115 miliard Kč) za urovnání obvinění z prodeje nekvalitních hypotečních cenných papírů.
Více informací

Počet registrovaných nezaměstnaných ve Francii se v červenci vyšplhal na nové rekordní maximum 3,286 milionu. Meziměsíčně tak stoupl o 0,2 procenta a meziročně dokonce o deset procent.
Více informací

Podnikatelská nálada v Německu stoupla v srpnu na nejvyšší hodnotu za 16 měsíců. Průzkum, jehož výsledky zveřejnil výzkumným institut Ifo, posiluje názor, že největší evropská ekonomika po překvapivě silném růstu ve druhém čtvrtletí dále nabírá tempo.
Více informací

Mezinárodní měnový fond nejedná se zadluženým Řeckem o dalším záchranném programu. Uvedl to mluvčí fondu Gerry Rice. Řecký ministr financí Jannis Sturnaras minulý týden připustil, že Řecko by mohlo potřebovat dodatečnou pomoc v objemu deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu Kč).
Více informací

Rakouské pojišťovně Vienna Insurance Group klesl v pololetí hrubý zisk o 32 procent na 205,7 milionu eur (5,3 miliardy Kč). Na pojistném vybrala 5,03 miliardy eur (130 miliard Kč), o pět procent méně než před rokem.
Více informací

Čínská ekonomika po dlouhém období zpomalování ukazuje zřetelné znaky stabilizace a je na cestě k tomu dosáhnout letošního cíle růstu o 7,5 procenta. Oznámil to tamní statistický úřad. Druhé největší ekonomice světa podle něj pomáhají podpůrná opatření a částečné zlepšení světové poptávky. Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světové ekonomiky.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Exekucí v Česku výrazně ubývá. V letošním prvním pololetí bylo nařízeno 320.000 exekucí, což je o více než 30 procent meziročně méně.
Více informací

Penzijní připojištění se státním příspěvkem, takzvaný třetí pilíř penzijní reformy, mělo na konci prvního pololetí 5,01 milionu lidí. To je o 123.000 méně než na konci roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.
Více informací

Realizační cena staveb v Česku od počátku krize v roce 2008 klesla za uplynulých pět let v průměru o 23 procent. Kvůli ostrému konkurenčnímu boji firmy navíc musí některé své zakázky i dotovat a jejich marže je tak záporná.
Více informací

Česká ekonomika za letošní rok vykáže pokles HDP o jedno procento. Již v příštím roce by ale měla růst dvouprocentním tempem, a to především díky exportu. Vyplývá to makroekonomické prognózy poradenské firmy EY (dříve Ernst & Young). Pro roky 2015 a 2016 firma předpokládá růst okolo tří procent.
Více informací

Domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 získali k začátku srpna 447 miliard korun. Jde o 56 procent z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici.
Více informací

Pokud se miliardář Andrej Babiš a šéf politického hnutí ANO stane poslancem, předá řízení svého Agrofertu někomu jinému. V době předvolební kampaně ale své podnikatelské aktivity omezovat nechce. Skupina Agrofert je čtvrtým největším podnikem v České republice, působí v chemickém průmyslu, zemědělství, potravinářství, lesnictví a médiích.
Více informací

Zájem o vytěsňování menšinových vlastníků z akciových společností je letos nejvyšší za poslední čtyři roky. Od začátku roku o něm rozhodlo 27 firem a drobným akcionářům by měly vyplatit přes miliardu korun. Celková částka na nucené vykupování akcií od menšinových vlastníků od roku 2005 by se ke konci letošního roku měla pohybovat kolem 18 miliard korun.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU