Cena ropy se po silném poklesu stabilizovala

02.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. září (ČTK) - Cena ropy Brent dnes nejprve výrazně klesla, protože výhled okamžitého vojenského zásahu USA proti Sýrii se rozplynul a s ním i obavy o další vývoj dodávek z Blízkého východu. Později však po nejnovější statistice ropa své ztráty smazala.

Cena severomořské ropy Brent po 17:00 SELČ zůstala téměř beze změny na 114,05 USD, když během dne se propadla až na 112,20 USD. Minulý týden ropa Brent kvůli obavám z vojenského zásahu v Sýrii stoupla o téměř tři procenta, což byl její nejvyšší růst od července. Americká lehká ropa WTI klesla o 90 centů na 106,75 USD. Trhy s ropou v USA jsou dnes kvůli státnímu svátku zavřené.

Americký prezident Barack Obama formálně požádal Kongres o schválení použití vojenské síly proti Sýrii. To prodlužuje termín případného vojenského útoku, protože ve Washingtonu jsou až do 9. září letní prázdniny.

Ropu podpořily nejnovější statistické údaje z Číny a eurozóny. Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v srpnu poprvé za čtyři měsíce vzrostla. Výsledky průzkumu společností Markit/HSBC mezi nákupními manažery jsou dalším z náznaků, že zpomalování druhé největší světové ekonomiky se zřejmě zastavuje. Aktivita v průmyslu eurozóny pak rostla nejrychleji za dva roky, hlavně díky vysokým objednávkám ve zpracovatelském průmyslu, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,05 114,01 New York - Nymex WTI říjen 106,75 107,65

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK