Microsoft koupí mobilní divizi Nokie za 5,4 miliardy eur

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 3. září (ČTK) - Americký softwarový gigant Microsoft koupí od finské společnosti Nokia její hlavní divizi mobilních telefonů. Podle dnešního sdělení obou firem za ni dá 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč). Microsoft je už dva roky softwarovým partnerem někdejší jedničky globálního trhu mobilních telefonů. V posledních letech ale finská firma výrazně ztrácí pozice na klíčovém poli chytrých telefonů.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se stále příliš nedaří na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.

Nokia sice v posledním čtvrtletí svůj prodej smartphonů značky Lumia výrazně zvýšila, stále to však bylo méně, než se čekalo. Také ztráta Nokie se zřetelně snížila, třebaže tržby firmy se meziročně propadly o zhruba čtvrtinu a celkový prodej telefonů jí klesl o 27 procent.

Nokia tak stále neprokázala, zda byl správný její tah z roku 2011, kdy svůj vlastní software pro chytré telefony Symbian nahradila nevyzkoušeným softwarem od Microsoftu. Nokia po nástupu nového výkonného šéfa Stephena Elopa v roce 2010 snižuje náklady a rozprodává majetek, aby získala čas na oživení a návrat na výsluní.

hp

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK