Česká ekonomika se dostala z recese, potvrdil zpřesněný odhad ČSÚ

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. září (ČTK) - Česká ekonomika se po poklesu v šesti čtvrtletích v řadě dostala z recese. V letošním druhém čtvrtletí rostla mezičtvrtletně o 0,6 procenta. Ve zpřesněném odhadu, který je o 0,1 procentního bodu nižší než předběžný, to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,3 procenta, podle předběžného odhadu statistiků klesal o 1,2 procenta. Analytici výraznější revizi údajů neočekávali.

Výdaje na konečnou spotřebu ve 2. čtvrtletí vzrostly meziročně o 0,8 procenta, a to zejména v důsledku nízkého loňského základu. Proti předchozímu čtvrtletí byly výdaje naopak o půl procenta nižší. U domácností, kde výdaje meziročně vzrostly o 0,5 procenta, se zájem spotřebitelů soustředil ve větší míře než loni na produkty určené k dlouhodobé spotřebě, zejména na bytové vybavení a dopravní prostředky. Naopak produkty určené k rychlé spotřebě nakupovaly domácnosti méně než před rokem.

Významná změna podle statistiků nastala ve vývoji zahraničního obchodu a jeho příspěvku k tvorbě HDP. Po dočasném poklesu v prvním čtvrtletí vzrostl vývoz meziročně o dvě procenta, zatímco dovoz pouze o 0,5 procenta. "Aktivní saldo v běžných cenách se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšilo o 20,1 miliardy korun na 66,2 miliardy Kč," uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK