Bidvest Czech Republic mírně zvýšila roční obrat na 7,3 mld Kč

03.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kralupy nad Vltavou (Mělnicko) 3. září (ČTK) - Společnost Bidvest Czech Republic (bývalé Nowaco) z Kralup nad Vltavou na Mělnicku, která se zabývá zejména prodejem mražených a chlazených potravin, měla za uplynulé účetní období od června 2012 do července 2013 obrat 7,3 miliardy korun. Je to zhruba o tři procenta více než v minulém období. Zisk společnost nezveřejnila. Příští rok plánuje firma, která má 550 zaměstnanců, otevřít v ČR několik kamenných prodejen. ČTK to dnes řekl marketingový ředitel firmy Antonín Rubáš.

Velkoobchod mražených, chlazených a čerstvých potravin Bidvest na konci roku 2012 otevřel v Kralupech nad Vltavou novou divizi na zpracování české zvěřiny. Předpokládaný obrat nové divize je 30 až 40 milionů korun ročně. "Vykupujeme samostatně nebo pomocí najatých subjektů českou zvěřinu, kterou následně bouráme, porcujeme a balíme. Objemově bychom se měli pohybovat kolem 500 kusů týdně, které zpracujeme," řekl ČTK ředitel nové divize Daniel Volf. Pro zpracovávání a balení zvěřiny přijali zhruba 20 nových zaměstnanců, kteří pracují ve dvousměnném provozu. Příští rok Bidvest plánuje pod značkou Nowaco otevřít kamenné prodejny v Kralupech nad Vltavou, Praze a Opavě.

Státní veterinární správa udělila letos firmě Bidvest pokutu za přítomnost koňského masa v lasagních, které prodávala. Výši pokuty vedení zatím nechce sdělit, pohybuje se ale v řádech statisíců korun. Vedení firmy považuje pokutu za nespravedlivou, protože žádné jiné země kromě Česka a Slovenska ji nedostaly. "Bráníme se, nikdo z našich partnerů pokutu nedostal. My, jako firma, jsme ten podvod neudělali a ani jsme tomu nemohli zabránit. Je to otázka kontroly v celé Evropské unii. Protože jsme ten podvod neudělali ani jsme na tom nevydělali peníze, považujeme ty pokuty za nespravedlivé. Dodavatel ty lasagne dodával po celé Evropě a ani jeden z těch zákazníků nedostal pokutu," řekl Rubáš. V ČR za lasagne s podílem koňského masa dostal pokutu také řetězec Tesco.

Firma pracuje s IT systémem, který umožňuje sledovat výrobek od výrobce až po prodejnu. V případě problému s koňským mazem ve výrobcích trvalo 24 hodin, než firma dané výrobky našla.

V ČR a na Slovensku pracuje pro Bidvest asi 1500 lidí. Zabývá se zejména prodejem mražených, chlazených a čerstvých potravin do obchodů a gastronomických zařízení. Společnost Bidvest Czech Republic vznikla přejmenováním společnosti Nowaco po jejím začlenění do nadnárodní skupiny Bidvest, která je největším světovým distributorem potravin do gastronomie mimo území USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK