Neodevzdáte-li Intrastat, zaplatíte pokutu ve výši až jednoho milionu korun

06.08.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Připravili jsme pro vás informace týkající se vykazování údajů pro systém Intrastat, který je povinný pro všechny členské státy Evropské unie. Také zde naleznete nejčastejší chyby při vykazování Intrastatu, kdo tento systém musí a kdo naopak nesmí vykazovat, atd.

INTRASTAT

Intrastat je systém sběru dat pro statistiku obchodu se zbožím mezi členskými státy Evropské unie, pokud při jeho přijetí nebo odeslání není povinnost předkládat celním orgánům celní prohlášení. Vykazují se v něm údaje o vnitrounijním obchodu. Systém Intrastat je povinný pro všechny členské státy Evropské unie, není však jednotný v oblasti sběru prvotních údajů (např. formy výkazu, organizační zabezpečení).

Údaje z výkazu pro Intrastat umožní sestavit měsíční statistiky zahraničního obchodu České republiky. Zveřejněné údaje budou především používat:

  • vlastní firma, která bude chtít znát svůj podíl na trhu a sledovat množství svých prodaných výrobků a jejich cenu a která bude chtít objevovat nové trhy a možnosti pronikání na ně
  • Evropská komise pro studie o integraci vnitřního trhu, pro tvorbu evropské zemědělské a obchodní politiky, pro přijímání antidumpingových opatření, pro uzavírání obchodních dohod
  • Mezinárodní organizace pro vyhodnocení hospodářské situace určité země
  • Světové obchodní organizace v době embarga na určité zboží, pro dohled nad obchodem s určitým druhem zboží (např. se zbraněmi, některými nebezpečnými anebo toxickými látkami, atd.)
  • Český statistický úřad pro potřeby sestavení národních účtů a poskytování informací uživatelům
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu pro provádění hospodářské politiky (konkurenceschopnost na zahraničních trzích atd.)
  • Česká národní banka pro potřeby sestavení platební bilance
  • Regionální orgány budou data o obchodě za region se zeměmi EU využívat pro potřeby regionální hospodářské politiky
  • Velvyslanectví a konzuláty, které se zajímají o obchodní vztahy s příslušnými zeměmi
  • Profesionální svazy různých odvětví: průmyslu, obchodu, dopravy, které dostávají pravidelně naše podrobné zprávy a které je používají pro hájení zájmů svých členů

Každý, kdo se zabývá hospodářstvím a chce znát vývoj obratu zahraničního obchodu a obchodní bilance České republiky, případně bude chtít vědět, jak naše země udržuje svou pozici v konkurenčním prostředí EU (údaje o zahraničním obchodě jsou měsíčně zveřejňovány v tisku).

 

KDO MUSÍ A KDO NESMÍ VYKAZOVAT ÚDAJE DO INTRASTATU

Povinnost provádění Intrastatu je dána ustanovením předpisů Evropské unie. Tato ustanovení jsou pro ČR upravena celním zákonem a příslušnou prováděcí vyhláškou k němu.  
Povinnost vykazovat data pro Intrastat se týká osob, které překročí asimilační práh při přijetí nebo odeslání zboží, o němž je třeba uvádět údaje do výkazů pro  Intrastat. Tím se stávají zpravodajskými jednotkami. Povinnost vykazovat data pro Intrastat však nevzniká a zpravodajskou jednotkou se nestává osoba, která nemá povinnost podávat přiznání k DPH (neplátce DPH).

Asimilační práh je stanoven pro odeslání zboží v hodnotě přesahující čtyři milióny Kč a pro přijetí zboží v hodnotě přesahující dva milióny Kč. Určuje se z fakturované hodnoty nezávisle na sobě, zvlášť pro přijetí a zvlášť pro odeslání zboží Intrastatu.

Zpravodajské jednotky, u kterých fakturovaná hodnota za zboží Intrastatu při jeho přijetí nebo odeslání překročí asimilační práh (při odeslání čtyři milióny Kč a při přijetí dva milióny Kč), ale nepřesáhne specifický práh stanovený na sto miliónů Kč (zvlášť za odeslání a zvlášť za přijetí zboží) vykazují údaje pro Intrastat zjednodušeně bez údajů o „Statistické hodnotě“, „Druhu dopravy“ a „Dodacích podmínkách“.

Osoby a zpravodajské jednotky, které překročí specifický práh sto miliónů Kč při přijetí nebo odeslání zboží Intrastatu, musí vykazovat všechny předepsané údaje.

Asimilační i specifický práh se určuje zvlášť pro přijetí a zvlášť pro odeslání zboží Intrastatu. Při překročení pouze jednoho z nich se určené povinnosti, např. vykazovat všechny údaje, vztahují pouze k němu. Každý subjekt, odesílající nebo přijímající zboží z EU je povinen si sám sledovat hodnotu tohoto zboží a při překročení asimilačního nebo specifického prahu, zvlášť za odeslané a zvlášť za přijaté zboží, bez výzvy začít plnit povinnosti vyplývající pro zpravodajské jednotky z předpisů upravujících Intrastat.

Za měsíc, ve kterém zpravodajská jednotka neprovede žádnou transakci, ale jinak povinnost vykazování údajů pro Intrastat má, je povinna předat příslušnému celnímu orgánu negativní hlášení. To se předává i za každý další měsíc až do případného ukončení vykazovací povinnosti zpravodajské jednotky, a to ve stejných termínech, jako se předávají výkazy o odeslaném nebo přijatém zboží (12. pracovní den po skončení sledovaného období).

Zpravodajská jednotka, která zaniká, musí tuto skutečnost písemně sdělit celnímu úřadu, kterému předává výkazy pro INTRASTAT, a to nejpozději v termínu, ve kterém předává celnímu úřadu výkaz pro INTRASTAT s údaji o odeslání anebo přijetí zboží za poslední měsíc své činnosti. To je za měsíc, ve kterém odeslala anebo přijala poslední zásilku zboží v rámci  svého vnitrounijního obchodu.

Sloučením nebo splynutím zpravodajské jednotky s jinou právnickou osobou, přecházejí povinnosti předávání výkazů pro INTRASTAT na subjekt, se kterým zpravodajská jednotka splynula nebo se sloučila.   
V případě, že se uskuteční pouze jednorázové nebo příležitostné odeslání nebo přijetí zboží, kterým vznikne povinnost předávání výkazů pro Intrastat (převyšuje hodnotu asimilačního prahu) a je důvodný předpoklad, že dalších šest měsíců k žádnému dalšímu odeslání nebo přijetí nedojde, stačí vykázat pouze toto jednorázové nebo příležitostné odeslání nebo přijetí a za další měsíce už negativní výkazy pro Intrastat nevyhotovovat a nepředávat. Výkaz pro Intrastat s jednorázovým nebo příležitostným odesláním nebo přijetím zboží však musí být na horním okraji zřetelně označen nápisem „PŘÍLEŽITOSTNÝ“. Pokud by v dalších šesti měsících zpravodajská jednotka, která předala příležitostný výkaz pro Intrastat proti předpokladům odeslala nebo přijala další zásilku zboží, vzniká ji takovým odesláním nebo přijetím zboží povinnost k předávání výkazů pro Intrastat dle pravidel uvedených v předchozích odstavcích této příručky. Negativní hlášení o odeslání nebo přijetí zboží za měsíce mezi příležitostným a dalším odesláním nebo přijetím se dodatečně nevyhotovují a nepředávají.

Výkaz pro Intrastat může za zpravodajskou jednotku vyhotovit a předat příslušnému celnímu úřadu i jí zmocněný zástupce. Zmocnění k vyhotovení anebo předání výkazu pro Intrastat nebo smlouvu o zastupování při těchto činnostech, případně jiný dokument osvědčující oprávnění zastupovat zpravodajskou jednotku, je zástupce povinen na požádání předložit celnímu úřadu. Vzor plné moci k zastupování ani forma, jak prokázat zmocnění k zastupování není stanovena.

 

CO JE PŘEDMĚTEM VYKAZOVÁNÍ INTRASTATU

Do statistiky obchodu mezi členskými státy, to je Intrastatu, se zahrnuje všechno zboží, které má status Společenství a pohybuje se mezi členskými státy, s výjimkou zboží osvobozeného od vykazování. Zbožím Společenství je zboží:

  • úplně získané nebo vyrobené na území Společenství
  • zboží ze zemí a území, které nejsou součástí celního území, propuštěné do volného oběhu
  • zboží vyrobené nebo získané ze zboží uvedeného dříve.

Do výkazů pro Intrastat se neuvádějí údaje o zboží odeslaném na území nebo přijaté z území, které nejsou součástí území Společenství podle Směrnice Rady 77/388/EHS. Jedná se o tyto území:

  • Réunion, Guadeloupe, , Martinik a Francouzská Guyana (zámořské departementy Francouzské republiky)
  • Helgoland a Büsingen (Německo)
  • Kanárské ostrovy, Ceuta a Melilla (Španělsko)
  • Livigno, Campione d´Italia a italské vody jezera Lugano (Itálie)
  • Hora Athos (Řecko) 

Při odeslání se uvádějí do výkazu pro Intrastat informace o zboží Společenství, které opustilo území ČR republiky do jiného členského státu, a to i o zboží, které bylo v České republice propuštěno celními orgány do celního režimu volného oběhu a  následně bylo odesláno do jiného členského státu, kde bude používané nebo spotřebované, a který bude státem určení.

Při přijetí zboží se uvádějí do výkazu pro Intrastat informace o zboží Společenství, které vstoupilo na území ČR a není pod celním dohledem (není například v celním režimu tranzitu) a také není přes ČR pouze prováženo.

Operace, které jsou předmětem vykazování nemusí mít pouze obchodní charakter. Zpravodajská jednotka poskytuje informaci bez ohledu na to, zda je dodání zboží spojeno s peněžní transakcí či nikoli.

Vracení zboží a posílání náhradního zboží, například z důvodů reklamací, se vykazuje ve směru v jakém je vracené nebo náhradní zboží skutečně posíláno. To znamená, že zboží přijaté z jiného členského státu do ČR z důvodů vrácení původně z ČR odeslaného zboží nebo zboží přijaté do ČR jako náhrada za jiné původně přijaté zboží, se vykazují zásadně do výkazů pro Intrastat na přijetí zboží. Naopak zboží vracené z ČR do jiného členského státu nebo zasílané do jiného členského státu jako náhradní za původně tam odeslané zboží, se vždy vykazuje do výkazů pro Intrastat na odeslání zboží. 

Jedná se zejména o následující zboží:

  • nakupované a prodávané
  • na zpracování, opravu nebo údržbu (k aktivnímu nebo pasivnímu zušlechtění)
  • vracené po zpracování, opravě nebo údržbě (po aktivním nebo pasivním zušlechtění)
  • přijímané, odesílané a mimořádně i zpět vracené v rámci finančního leasingu
  • odesílané a přijímané v rámci reklamací vadného plnění kupní smlouvy, včetně vracení zpět vadného zboží a zboží odesílaného a přijímaného náhradou za vadné reklamované zboží 
  • dodávané zdarma
  • bezúplatné obchodní vzorky s výjimkou těch, které jsou přijímány nebo odesílány dočasně a předmětem transakce s nimi není změna jejich vlastníka
  • dodávané v rámci stavebních a konstrukčních prací
  • dodávané jako součást služby
  • dodávané do centrálních skladů nebo z nich vybírané
  • odesílané nebo přijímané do konsignačních skladů
  • přijímané nebo odesílané v souvislosti s uskladněním zboží

Naopak do výkazů pro Intrastat se nevykazují údaje o transakcích a o zboží, které je předmětem vybraných dočasných obchodních transakcí, čili je odesíláno s předpokladem zpětného přijetí nebo je přijímáno s předpokladem zpětného odeslání nejpozději do dvou let. Údaje o odeslání nebo přijetí zboží v souvislosti s aktivním nebo pasivním zušlechtěním zboží se však musí vykazovat vždy.

Do výkazů pro Intrastat se také nevykazují údaje o zboží přijatém zpravodajskou jednotkou od osoby, která není ve státě odeslání zaregistrována k DPH a zboží, které je zpravodajskou jednotkou odesíláno osobě, která není plátcem DPH v zemi určení.

 

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI VYPLŇOVÁNÍ

  • Zboží
  • Stát odeslání
    - plete se země fakturace a země odeslání
    Příklad: Anglická firma odešle fakturu z anglie ale zboží pošle ze svého skladu v Polsku. Zde je zemí odeslání Polsko.
  • Stát příjmu
    - do které země zboží posíláte (ne komu ho prodáváte)
  • Stát původu
    - nesmí být nikdy napsáno "EU" ale vždy konkrétní země
    - neznáte-li zemi, uvedete jako původ zboží zemi, ze které bylo zboží odesláno
    - je-li na zboží uvedeno "EU", uvedete jako původ zboží zemi, ze které bylo zboží odesláno
  • Kraj
    - jedná se vždy o kraj v České republice
    - když kraj nevíte, uvedete kraj, kde má být se zbožím obchodováno (čili kraj užití)
    - když nevíte, kde bude se zvožím obchodováno, uvedete kraj, kde bylo zboží přijato (čili kraj přijetí)
  • Fakturovaná hodnota
    - je to převodní cena, kterou platzí kupující prodávajícímu, aby zboží získal
    Příklad: Cena za stroj + cena za dopravu = fakturovaná hodnota jen v případě, pokud dopravu zboží provedl přímo prodávající. Pokud provedla dopravu zboží jiná firma, fakturovanou hodnotou je pak jen cena za stroj.
  • Statistická hodnota
    - je to vlastní hodnota zvoží + přímé obchodní náklady
             - na příjmu (vlastní hodnota zboží + přímé obchodní náklady na zahraničním úseku)
             - na odeslání (vlastní hodnota zboží + přímé obchodní náklady v tuzemském úseku)
    - vykazuje se v přesných částkách (pokud máte fakturu)
    - vykazuje se v kalkulovaných částkách - musíte mít modelovou kalkulaci (pokud jedete svým autem)
    - vykazuje se v částce, která by byla jako od veřejného dopravce - vytvoříte si modelové náklady, kolik by podle váhy činil "tunokilometr" (pokud využijete služeb veřejného dopravce)
  • Vlastní hmotnost
    - uvádí se v "kg"
  • Množství zboží v doplňkových měrných jednotkách
    - jsou uvedeny v sazebníku Evropské unie
    Příklad: Firma obchodovala s barvamy a prodávala je po "kýblech". V kolonce množství zboží pak uvedla jednotku "kýble". Je zřejmé, že je to chyba, protože "kýbl" není jednotka.


KONTROLA INTRASTATU

Statistický kontrolní systém byl svěřen do správy celních orgánů. Ti kontrolují každý odevzdaný Intrastat a v případě, že mají podezření na daňový únik, pošlou do podniku kontrolu. Kontrola si sebou přinese měsíční hlášení Intrastatu daného podniku a žádá doložení pomocí dokladů, uvedených v Intrastatu.

Také se můžete setkat s tím, že se vás jen kontrola zeptá, kudy se jde do vašeho skladu a nic víc po vás nechce. Ve vašem skladu pak zkontroluje, zda je všechen materiál zapsát v Intrastatu a pokud není, tak se kontrola ptá proč.

V případě, že kontrole nedodáte všechy požadované doklady, nebudete mít v Intrastatu zapsán všechen materiál nebo když ve vaší společnosti kontrola nalezne nějaké další chyby, může vám být udělena pokuta až do výše 1 miliónu korun.

 

STÁLÝ ZAMĚSTNANEC NEBO EXTERNISTA

Většina společností si ze začátku myslí, že je Intrastat jen pouhá statistika a vyplňování přidělí asistentce ředitele. Asistentka však brzy zjistí, že tuto činnost mezi vařením kafe nezvládne a tak firma vyplňování Intrastatu přidělí účetní. Bohužel ani účetní si neví rady, protože všechny potřebné doklady nutné pro vyplnění Intrastatu účtárnou neprocházejí. Nyní se firma musí rozhodnout, zda vybrat  jednoho ze svých zaměstnanců a zaškolit ho jen pro tuto práci nebo zda využít služeb externistů.

"Intrastat doporučuji rozhodně ven z firmy", říká JUDr. Pavel Matoušek, lektor společnosti INORGA Consulting.

"Dříve nebo později si totiž každá firma uvědomí, že externí zaměstnanec je levnější, než vlastní zaměstnanec. Vyplňování Intrastatu vlastními silami je dražší a hlavně rizikovější", dodává Matoušek.

Cena zástupce činí okolo 50 Kč za vyplněný řádek v Intrastatu. Pokud se bojíte, že budete při špatně vyplněném Intrastatu za chyby odpovědní jen vy, uvěďte si do "Smlouvy o zastupování" tyto údaje:

  • odpovědnost za zpracování všech dokladů pro Intrastat má společnost
  • odpovědnost za správnost tarifování v Intrastatu má zástupce

 

Další informace o systému Intrastat, zejména o předávání výkazů, o získání  a o použití programu IDES, můžete získat na internetových stránkách Generálního ředitelství cel na adrese www.cs.mfcr.cz. Na internetových stránkách Českého statistického úřadu na adrese www.czso.cz v části „Intrastat“ jsou zveřejněny číselníky jejíchž použití je předepsáno pro uvedení jednotlivých požadovaných údajů do výkazů pro Intrastat.


Zdroj: Kurz pořádaný společností INORGA Consulting, Generální ředitelství cel, Český statistický úřad

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY