Stát omezí podporu nových obnovitelných zdrojů energie

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Stát omezí podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie u elektráren, které budou uvedeny do provozu od příštího roku. Příjemci podpory budou muset odkrýt své vlastníky. Změny přinese vládní novela, kterou dnes senátoři z ústavně-právního výboru hladce doporučili schválit. Nevyhověli kritice ekologů a solárních sdružení, podle nichž se novela posílí výrobce energie spalováním fosilních paliv nebo odpadu.

Novela má podle jejích tvůrců omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele kvůli rostoucí ceně elektřiny i na státní rozpočet. V letošním roce jde na tuto podporu kolem 45 miliard korun, z toho téměř 12 miliard jde ze státního rozpočtu.

Norma ruší podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna 2014. Výjimku ale dostanou ti, kteří včas získají stavební povolení i autorizaci a podaří se jim jejich elektrárny uvést do provozu do konce roku 2015. Pak se na ně bude vztahovat podpora podle dosavadního znění zákona.

Novela také stanovuje horní hranici příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů ve výši 495 korun za megawatthodinu, zatímco letos lidí platí 583 korun.

Solární daň se má odvádět z elektřiny vyrobené od 1. ledna příštího roku, a to po tu dobu, po kterou bude trvat právo na podporu výroby elektřiny. Její sazba však klesne z dosavadních 26 na deset procent. Vztahovat se bude na elektrárny uvedené do provozu v roce 2010, kdy vrcholil solární boom. Tehdy kvůli výhodné podpoře vzrostl instalovaný výkon solárních zdrojů více než čtyřnásobně na 1953 MW. Stát následně ale zpřísnil podmínky, což rozvoj fotovoltaiky v následujícím roce opět zpomalilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK