Bisnode:Více než polovina akciových společností má anonymní akcie

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Více než polovina českých akciových společností (zhruba 13.000) má stále listinné akcie na doručitele. Již za čtyři měsíce přitom začne platit zákon, který anonymní akcie ruší. Podnikatelé zatím vyčkávají a potřebné změny neřeší. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Od ledna 2014 budou muset firmy své anonymní akcie (listinné akcie na doručitele) zaknihovat u Centrálního depozitáře, imobilizovat, tedy fyzicky uschovat u banky nebo transformovat na listinné akcie na jméno.

"Záměr zákonodárců zvýšit transparentnost struktur akciových společností a ztížení převodů anonymních akcií podnikatelé podle našich statistik zatím ignorují a nařízené změny zřejmě nechávají na poslední chvíli. Nicméně někteří již začali zakládat zahraniční společnosti v daňových rájích, které budou vlastnit českou firmu, a tím si i nadále zajistí anonymitu," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Všechny varianty pro akciové společnosti znamenají podle ní finanční zátěž. Analytik Transparency International Stanislav Beránek v této souvislosti upozornil na to, že se zatím nedaří omezovat účast anonymního vlastnictví v zakázkách a při čerpání dotací. "Ve spolupráci s Bisnode monitorujeme rozsah tohoto jevu," dodal. Transparency International chce otevřít diskuzi nad možnými úpravami do budoucna, jako je například rejstřík konečných majitelů.

Srovnání struktury českých akciových společností podle podoby a formy vydaných : počet srpen 2013 podíl srpen 2013 v procentech podíl prosinec 2010 v procentech Firmy, které mají akcie na jméno 10.572 41,71 40,89 Firmy, které mají akcie na majitele (doručitele ) 13.160 51,92 52,64 Firmy, které je mají na jméno a současně na majitele 255 1,01 1,42 celkem 25.345 100 100

zdroj: Bisnode

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK