Fed: Ekonomika USA dál mírně roste, realitní trh oživuje

04.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. září (ČTK) - Americká ekonomika rostla ke konci července a v srpnu nadále "pomalým až mírným" tempem a aktivita na realitním trhu se zrychlovala. Uvedla to dnes americká centrální banka (Fed) v situační zprávě zvané Béžová kniha. Dokument posílil vyhlídky na to, že Fed začne na nadcházejícím zasedání omezovat svou podporu ekonomice.

Celkové hodnocení zprávy zůstalo stejné jako v posledních dvou Béžových knihách od počátku června. Nejnovější ekonomické údaje jsou sice smíšené, ne ale natolik, aby naznačovaly riziko propadu největší ekonomiky světa do opětného útlumu, uvedla agentura Reuters.

Fed dnes zvláště poukázal na silné oživování trhu obytných realit. "Hlášení z několika distriktů naznačila, že růst cen domů a hypotečních sazeb zřejmě podnítil na trhu ke zvýšené aktivitě, protože mnohé z těch, kdo dosud vyčkávali, to přimělo k nákupu," uvádí se ve zprávě založené na dílčích hlášeních ze 12 "distriktů" Fedu. Fed rovněž poukázal na zvýšení poptávky po automobilech a stabilní nárůst pracovních míst.

Fed letos několikrát prohlásil, že pokud se bude ekonomika dál zlepšovat, pak začne letos omezovat své masivní nákupy dluhopisů, jimiž podporuje ekonomiku, a ukončí je v polovině příštího roku. Finanční trhy předpokládají, že Fed začne snižovat tyto nákupy na nejbližším zasedání za dva týdny.

Fed podporuje ekonomický růst od vypuknutí finanční krize a recese v roce 2008 prakticky nulovými úrokovými sazbami a nákupy dluhopisů. Od loňského září se snaží stlačovat dlouhodobé úrokové sazby nákupy dluhopisů tempem 85 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč) měsíčně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK