Jaké změny přináší nový občanský zákoník v oblasti bydlení?

10.09.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Od nového roku začne platit nový občanský zákoník, který nahrazuje zákoník původní z roku 1950. Zákoník přináší do našeho života celou řadu změn, mnoho z nich bude upravovat vztahy v oblasti bydlení.

Půda patří ke stavbě

Od nového roku nebude možné postavit i dům na půdě, která není vaše. Zavádí se princip „půda je svázaná se stavbou“. Majitelé, jejichž stavba neleží na jejich pozemku, se však nemusejí obávat, že by o své stavby přišli a stejně tak naopak. Pokud se nebudou chtít majitelé stavby, nebo pozemku zbavit, může dokonce celá situace nadále zůstat tak, jak je. Nový občanský zákoník však řeší situaci, kdy by chtěl třeba majitel půdy půdu prodat. V takovém případě má totiž majitel půdy povinnost nabídnout tuto půdu k prodeji majiteli nemovitosti, v jehož zájmu by mělo být půdu odkoupit.


Nové pojetí nemovitostních vztahů: Stavba je součástí pozemku
Nový občanský zákoník má zásadní dopad na užívání nemovitostí
Nový občanský zákoník posiluje práva nezletilého
Nový občanský zákonník přinese institut rodinného závodu

Nájem i bez kolaudace

Změny do života může zákoník přinést také těm, kteří bydlí v nájemním bydlení. Bydlení v nezkolaudované stavbě je dnes podle stavebního zákona zakázané a právě tento fakt byl příčinou neplatnosti mnoha smluv. Majiteli nezkolaudovaného prostoru se totiž tento fakt, který měl za následek neplatnost smlouvy „hodil do krámu“ a mohl tak bez nákladů vypudit svého nájemníka okamžitě z bytu, případně nastavit podmínky smlouvy zcela jinak. I od nového roku bude třeba získat kolaudační rozhodnutí, abyste mohli postavenou nebo zrekonstruovanou nemovitost užívat. Smlouvy, které běží již určitou dobu na prostory, ve kterých nedošlo k žádné změně a kde dodatečná kolaudace učiní pouze zadost stavebnímu zákonu, budou platné i nadále. Nájemník, který zde tedy žil v dobré víře, že je prostor zkolaudován, již nemůže být vystěhován.

Jablko, co k vám spadne, je vaše

Upravovány jsou také sousedské vztahy. Typická situace, kdy stromy jednoho souseda stíní kus pozemku souseda druhého, bude mít svoji úpravu v zákoně. Pokud budou např. větve stromu stínit druhý pozemek, pak má soused možnost tyto větve sám zkrátit. Pochopitelně po předchozí prosbě o nápravu. Stejně tak bude možné netrpět již kořeny stromů, které se prorvaly až na sousední pozemek, kde narušují třeba draze položenou dlažbu. I v takovém případě je možné nejprve požádat o zkrácení kořenů, případně je zkrátit sám, pokud zůstala prosba nevyslyšena. Ovoce, které spadne na pozemek souseda, je jeho a vlastník stromu nemá na úrodu žádné právo. Navíc lze zabránit stavbám, či třeba vysázení stromů a hustých keřů, které by mohli vrhat nepříjemný stín, či jinak bránili sousední pozemek využívat tak, jak dříve. 

Novinky ve spolupodílnictví

Nový občanský zákoník vnáší změny také do spoluvlastnictví. Některé nemovitosti nepatří jen jednomu vlastníkovi a péče o ně může tedy přinášet různé problémy. Nový zákoník chce právě tuto oblast výrazně zjednodušit, takže zavádí pojem tzv. správce. Zatímco dříve bylo nutné ke všem důležitým úkonům žádat zmocnění ode všech spolumajitelů, což mohlo být značně technicky a časově náročné, budoucí úprava umožňuje vyvolit si správce. Ten bude mít pověření jednat jménem všech vlastníků a zastupovat je na důležitých úřadech.

Autor článku

Michaela Kadlecová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ