Majitel areálu bývalé Setuzy o nebezpečných chemikáliích nevěděl

10.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lovosice (Litoměřicko) 10. září (ČTK) - Majitel areálu bývalé Setuzy v Lovosicích při jeho koupi nevěděl o nebezpečných chemikáliích, které tu našla Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). ČTK to řekl jednatel společnosti Wowitra s. r. o., která je jeho vlastníkem, Claude Dhiet. ČIŽP tu kvůli tomu nechala zastavit demoliční práce. Látky podle Dhieta nepatří firmě Wowitra, ale společnostem, které jsou v likvidaci. Vlastník chce areál po vyčištění dál rozvíjet.

Zatím není jasné, jestli Wowitra areál po vyčištění bude chtít prodat, nebo rozvíjet sama. Dhiet uvedl, že zvažuje v areálu uskutečnit developerský projekt, ještě ale nemá konkrétní informace o tom, kterým směrem by se měl ubírat. Nemělo by však jít o výrobní projekt.

Dhiet při koupi areálu neměl informace o tom, že by se tu měly nacházet nebezpečné chemikálie nebo radioaktivní látky. "Společnost Wowitra není vlastníkem těchto produktů. V tuto chvíli se neví, komu patří," uvedl Dhiet. To, že je těžké rozklíčovat vlastnické vztahy k nebezpečným látkám, připustila i mluvčí ČIŽP Simona Cigánková.

Dhiet řekl, že Wowitra s ČIŽP spolupracuje už několik měsíců. "Společnost Wowitra bude postupovat v souladu s normami, na základě požadavků inspekce," uvedl. Finanční odpovědnost za případnou likvidaci chemikálií by ale podle něj neměla padnout na Wowitru, právě proto, že není jejich vlastníkem. "Jejich původce je znám, nicméně tyto společnosti jsou v likvidaci," připojil.

Cigánková v pondělí uvedla, že v areálu jsou řádově tuny vysoce rizikových laboratorních chemikálií a další stovky tun látek s rizikovými vlastnostmi, jako jsou tuky, oleje či zaolejovaná voda. V areálu se našly v malém množství také sloučeniny radioaktivního uranu a thoria. V bývalé chemické laboratoři inspektoři našli také soli kadmia či arsenu, brom, bílý fosfor, který hoří již při styku se vzduchem, nebo rtuť.

S firmou Wowitra zahájí ČIŽP správní řízení o uložení sankcí. "Opatření budou spočívat v zastavení veškerých prací, zabezpečení závadných látek proti dalšímu úniku do životního prostředí, jejich zajištění před neodbornou manipulací a zabezpečení areálu před vstupem nepovolaných osob," popsala mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK