Danone prodala mlékárnu v Benešově americké Schreiber Foods

11.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Původně francouzský potravinářský koncern Danone prodal mlékárnu v Benešově americké společnosti Schreiber Foods. Nový majitel bude ve středočeské mlékárně i nadále vyrábět stávající sortiment Danone. Zachována zůstane současná zaměstnanost v závodě i spolupráce s českými farmáři. Společnost Danone to dnes sdělila ČTK. Součástí transakce je prodej závodů Danone v Bulharsku a Portugalsku, její částku firma neuvedla.

"Toto řešení má primární význam v době, kdy některé lokální trhy v Evropě čelí dlouhodobému ekonomickému poklesu způsobenému snižováním kupní síly a spotřebitelské poptávky," uvedla společnost Danone v tiskové zprávě. Prodej mlékáren je podle Danone v souladu se strategií zajistit růst a využívat efektivněji výrobní závody. Schreiber Foods je blízkým obchodním partnerem Danone a výrobcem čerstvých mléčných výrobků v USA.

Firma Danone na český trh vstoupila v roce 1990. Navázala tehdy spolupráci s benešovskou mlékárnou, kde začala následně od roku 1992 vyrábět čerstvé mléčné výrobky. Benešovská mlékárna v současnosti má okolo 170 zaměstnanců. Vyrábějí se zde jogurty a tvarohy značek Activia, Danone plný ovoce či Kostíci.

Původem francouzská potravinářská skupina Danone je předním světovým výrobcem čerstvých mléčných výrobků a minerálních vod. Od roku 2007, kdy firma odkoupila společnost Numico, je také výrobcem dětské výživy a speciální výživy pro zdravotnické účely. Na českém trhu prodává například nejprodávanější značku čerstvých mléčných výrobků Activia, jogurty Dobrá Máma či jogurtové nápoje Actimel.

Čistý zisk Danone se v prvním pololetí letošního roku zvýšil meziročně o deset procent na 972 milionů eur (přes 25 miliard Kč). Růst tržeb klíčové divize mléčných produktů, která se na celkových příjmech společnosti podílí téměř 60 procenty, ve druhém čtvrtletí zrychlil na 2,6 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících.

České pobočce Danone loni klesl čistý zisk o 15 procent na 119,3 milionu korun. Ještě výraznější byl propad tržeb, které se meziročně propadly o pětinu na 2,62 miliardy Kč.

mjr mkv

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK