Jahn: Výroba aut v Česku letos klesne na 1,1 milionu

11.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 11. září (zvláštní zpravodaj ČTK) - V České republice by se letos mohlo vyrobit zhruba 1,1 milionu osobních aut. Proti loňsku by to byl pokles asi o šest procent. V rozhovoru s ČTK to řekl prezident českého Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn, podle něhož je důvodem poklesu zejména odbytová krize v Evropě. Příští rok by však výroba mohla atakovat úroveň rekordního roku 2011.

 

V prvních sedmi měsících letošního roku se tuzemská výroba propadla o 14 procent, v druhém pololetí by ale podle Jahna měla začít produkce růst. "Letošní druhé pololetí bude lepší než to první. Určitě se nevyrobí tolik aut jako loni, ale ta ztráta bude menší, než se zdálo na začátku roku," poznamenal Jahn.

Ve Škodě Auto najela plná výroba nové Octavie a dobře se prodává i Rapid. Automobilka TPCA vyrábí podle Jahna zhruba stejně a dobře se daří i Hyundai v Nošovicích.

Evropský automobilový trh by se měl vrátit k růstu během příštího roku. "Jsou první signály oživení trhu, ale ta recese byla tak hluboká a dlouhá, že nelze očekávat, že se to hned zvedne. Čekám, že ke zlomu dojde v druhé polovině příštího roku," dodal s tím, že vedle oživení ekonomiky bude mít na růst prodeje vliv i konec tříletého cyklu pro obnovu firemních vozových parků. Velké firmy by měly začít obměňovat vozy, které si pořídily při oživení na přelomu roku 2010 a 2011.

Výroba v českých automobilkách by tak příští rok mohla překonat rekordních 1,2 milionu vozů, které se vyrobily v roce 2011. Produkce díky novým modelům poroste ve Škodě Auto a na plnou výrobní kapacitu se podle Jahna dostane i Hyundai. Kolínské TPCA by měly pomoci nové modely chystané na příští rok, spolu s oživením na trzích v jižní a východní Evropě, které jsou důležité pro odbyt malých vozů.

Oživení v roce 2014 se zřejmě výrazně neprojeví na počtu zaměstnanců v automobilovém průmyslu, protože automobilky v posledních letech výrazně nepropouštěly kmenové zaměstnance a zbavovaly se spíše agenturních pracovníků. Automobilky a jejich dodavatelé v Česku zaměstnávají kolem 109.000 kmenových pracovníků. Z toho téměř 80.000 tvoří dělnické profese. Průměrná mzda v odvětví se letos přiblížila 32.000 Kč měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK