Stát nebude uplatňovat částečně ručení za DPH až do konce roku

11.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - Finanční správa nebude uplatňovat ručení za DPH u plateb na jiný než u ní registrovaný účet až do konce letošního roku. Informovalo o tom dnes Generální finanční ředitelství. Tzv. ručení za daň rozšířila změna zákona od počátku tohoto roku. Část novely stanovila, že ručitelem se stává i odběratel v případech, kdy přijde úhrada na účet, který není správcem daně řádně zveřejněn.

Obecně ručení za DPH funguje tak, že by měla každá firma kontrolovat, zda se u jejích dodavatelů v kolonce "nespolehlivý plátce" v databázi finanční správy neobjevilo "ano". U těch pak ručí za odvedení DPH. Pokud obchodní partneři daň nezaplatí, musí ji uhradit ručící firma.

Novela stanovila, že firmy musí nahlásit finanční správě účty, které budou pro platby DPH využívat. Zákon rovněž zavedl ručení za daň i v případě, kdy dojde k platbě na účet jiný. Toto opatření se mělo aplikovat od dubna, Generální finanční ředitelství ovšem tehdy uvedlo, že ustanovení nebude používat do konce září. Důvodem nynějšího prodloužení lhůty je fakt, že zákon, který měl ustanovení zmírnit, je teprve v legislativním procesu.

Zmírnění obsahuje novela zákona o DPH, která je součástí daňového balíku a měl by ji v nejbližší době projednat Senát. Ten ale avizoval, že hodlá balík vetovat kvůli změně zdanění dividend. Návrh novely omezuje ručení v uvedených případech, tedy při platbě na jiný než u finanční správy registrovaný, pouze na platby překračující 700.000 korun.

Na černé listině neplatičů DPH skončí každý, kdo dluží za poslední minimálně tři měsíce na DPH více než deset milionů korun. Za nespolehlivou bude považována i ta firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK