Evropská komise chce do léta 2016 odbourat roamingové poplatky

11.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. září (ČTK) - Evropská komise dnes představila návrh změn v telekomunikačním sektoru, který mimo jiné počítá s odbouráním roamingových poplatků v Evropě do léta 2016. Návrh ještě budou muset schválit členské země Evropské unie a Evropský parlament.

Návrh podle agentury DPA předpokládá, že operátoři se poplatků za používání mobilních telefonů v zahraničí sami dobrovolně vzdají. Jinak totiž budou podle nových pravidel povinni zajistit svým zákazníkům možnost dočasného využívání služeb zahraničních operátorů.

Evropská komisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesová věří, že tato povinnost bude pro operátory natolik nepříjemná, že raději přestanou roamingové poplatky účtovat. "Pokud budete cestovat, budete si jednoduše moct vybrat jiného operátora, který vám nabídne lepší tarify," řekla Kroesová. "V každém případe se klienti budou moct těmto vysokým (roamingovým) poplatkům vyhnout," dodala.

Telekomunikační sektor plány komisařky Kroesové ostře kritizuje kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Evropská komise již od července snížila maximální cenu pro volání v rámci členských zemí Evropské unie na 24 centů (zhruba šest korun) za minutu. V červenci příštího roku by měla maximální cena podle agentury DPA opět klesnout. Cenové limity komise stanovila rovněž pro SMS zprávy a připojení k internetu.

Nový návrh komise počítá rovněž se zlepšením koordinace při prodeji kmitočtů pro mobilní sítě v jednotlivých členských zemích Evropské unie. Umožní rovněž operátorům požadovat od firem vyšší poplatky za rychlejší přenos dat, píše agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK