Průmyslová výroba v EU i eurozóně v červenci klesla.

12.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. září (ČTK) - Průmyslová výroba v eurozóně i v celé Evropské unii v červenci po červnovém oživení klesla. V EU byla výroba proti červnu nižší o jedno procento a v zemích platících eurem o 1,5 procenta. Nižší byla výroba ve všech kategorií, v čele s výrobou kapitálového zboží a produkcí elektřiny. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Produkce průmyslu byla slabší i v meziročním srovnání. Ve 28 zemích EU proti loňskému červenci klesla o 1,7 procenta a v eurozóně o 2,1 procenta.

Produkce kapitálového zboží v EU meziměsíčně klesla o 1,6 procenta. Výroba zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou automobily, počítače a elektronika, byla nižší o půl procenta, stejně jako produkce zboží krátkodobé spotřeby. Produkce elektřiny se propadla o 1,2 procenta.

Z jednotlivých zemí byl meziměsíční propad výroby nejvyšší v Irsku a na Maltě. Nižší byla výroba i v Německu, které je největší evropskou ekonomikou. Naopak v Litvě výroba vzrostla o 3,3 procenta a v Dánsku o 2,3 procenta. Vyšší než dvě procenta byl růst výroby rovněž v Estonsku a Finsku.

Po roce a půl recese se ekonomika eurozóny vrátila ve druhém čtvrtletí k růstu. Mnoho ekonomů dotazovaných agenturou Reuters očekává, že oživení bude pokračovat i ve třetím čtvrtletí. Dnešní údaje však naznačují, že případný růst bude velmi mírný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK