UNCTAD: Růst světové ekonomiky letos zpomalí na 2,1 procenta

12.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 12. září (ČTK) - Růst světové ekonomiky v letošním roce mírně zpomalí a v průměru dosáhne 2,1 procenta. Ve své výroční zprávě o světové ekonomice to dnes předpověděla Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD), podle které hlavním motorem růstu zůstanou rozvíjející se země. Loni světová ekonomika vzrostla o 2,2 procenta.

Tempo hospodářského růstu vyspělých zemí podle UNCTAD zpomalí na pouhé jedno procento z loňských 1,2 procenta. V samotné Evropské unii by ekonomika měla klesnout o 0,2 procenta, v eurozóně dokonce o 0,7 procenta. Ve Spojených státech UNCTAD letos počítá s růstem o 1,7 procenta a v Japonsku o 1,9 procenta.

Růst rozvíjejících se ekonomik by měl mírně zrychlit na 4,7 procenta z loňských 4,6 procenta. V mnoha rozvíjejících se zemích, které byly dříve závislé zejména na zahraničním obchodu, je nyní podle UNCTAD "růst tažen spíše domácí poptávkou než exportem, protože poptávka ze strany vyspělých zemí zůstává slabá".

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden varoval, že rozvíjejícím se ekonomikám hrozí zpomalení kvůli plánovanému omezení podpory hospodářství Spojených států. Americká centrální banka (Fed) by podle MMF mohla již tento měsíc omezit svůj program podpory domácí ekonomiky, který spočívá v nákupu dluhopisů v objemu až 85 miliard dolarů (zhruba 1,65 bilionu Kč) měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK