Co týden dal? Kupující nebudou platit daň z nabytí nemovitosti

13.09.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Senát tento čtvrtek zamítl zákon o dani z nabytí nemovitostí, kterou měl nově platit kupující místo prodávajícího. Změnu plátce daně odmítl v souladu s doporučením senátního ústavně-právního výboru kvůli tomu, že by to znamenalo neúměrnou zátěž pro ty, kdo si dům či byt chtějí pořídit s pomocí hypotéky. Více se dočtete v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Míra zaměstnanosti ve druhém čtvrtletí byla v Evropské unii stabilní, v eurozóně se snížila o 0,1 procenta, v Česku o půl procenta vzrostla. Plyne to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.
Více informací

Internetová sociální síť Twitter na svém twitterovém profilu oznámila vstup na burzu. Žádné další podrobnosti společnost ke své první veřejné nabídce akcií nezveřejnila. Tržní hodnota firmy, která má přes 200 milionů uživatelů, se odhaduje na deset miliard dolarů (téměř 200 miliard korun).
Více informací

Rozpočtový deficit Spojených států v srpnu klesl na 147 miliard dolarů (2,85 bilionu Kč) ze 191 miliard dolarů před rokem. Přispěly k tomu zejména nižší výdaje, zvýšení daní a rovněž oživení ekonomiky. Uvedlo to tamní ministerstvo financí. Za prvních 11 měsíců rozpočtového roku činí deficit 755 miliard dolarů, což je meziroční pokles o 35 procent.
Více informací

Růst světové ekonomiky v letošním roce mírně zpomalí a v průměru dosáhne 2,1 procenta. Ve své výroční zprávě o světové ekonomice to předpověděla Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD), podle které hlavním motorem růstu zůstanou rozvíjející se země. Loni světová ekonomika vzrostla o 2,2 procenta.
Více informací

Průmyslová výroba v eurozóně i v celé Evropské unii v červenci po červnovém oživení klesla. V EU byla výroba proti červnu nižší o jedno procento a v zemích platících eurem o 1,5 procenta. Nižší byla výroba ve všech kategorií, v čele s výrobou kapitálového zboží a produkcí elektřiny. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.
Více informací

Evropská komise představila návrh změn v telekomunikačním sektoru, který mimo jiné počítá s odbouráním roamingových poplatků v Evropě do léta 2016. Návrh ještě budou muset schválit členské země Evropské unie a Evropský parlament.
Více informací

Čínská ekonomika je stabilní, tempo jejího oživení ale není tak silné, jak by si vláda přála. Na Světovém ekonomickém fóru v čínském Ta-Lienu to řekl premiér Li Kche-čching. Peking proto bude pokračovat v reformách, aby hospodářský růst podpořil. Zaměří se přitom na reformy ve finančním systému.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Senát podle očekávání schválil vládní novelu, která omezuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Návrh zákona ukončuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna příštího roku. Příjemci dotací také budou muset odkrývat své vlastníky. Snižuje i příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který spotřebitelé platí v ceně elektřiny.
Více informací

Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce srpna úvěry za 30,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání růst o necelá čtyři procenta. Nižší zájem přetrvává naopak u klientů spořitelen ohledně uzavírání nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílových částek. Vyplývá to z výsledků spořitelen, které má ČTK k dispozici.
Více informací

Státní dluh České republiky se od počátku roku ke konci června o 10,5 miliardy korun na 1,678 bilionu Kč. Údaje z počátku července na základě metodiky MMF potvrdilo ministerstvo financí. Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 160.000 korun.
Více informací

Současný návrh státního rozpočtu počítá v příštím roce s inkasem daně z přidané hodnoty (DPH) 215,3 miliardy korun a v následujícím roce s více než 223 miliardami korun. Ministerstvo financí ale ještě vypracuje nový odhad vývoje ekonomiky a příjmů rozpočtu. Je tak pravděpodobné, že čísla budou ještě změněna, uvedl na dnešní konferenci společnosti Cityfinance náměstek ministra financí Ladislav Minčič. V letošním rozpočtu počítá MF s příjmy z DPH 212 miliard korun.
Více informací

Senát zamítl zákon o dani z nabytí nemovitostí, kterou měl nově platit kupující místo prodávajícího. Norma měla také návaznost na nový občanský zákoník, což vláda bude muset zřejmě řešit zákonným opatřením. Ministr financí v demisi Jan Fischer senátory varoval, že nepřijetí zákona ochudí státní rozpočet v příštím roce o čtyři až sedm miliard korun.
Více informací

Finanční správa nebude uplatňovat ručení za DPH u plateb na jiný než u ní registrovaný účet až do konce letošního roku. Informovalo o tom Generální finanční ředitelství. Tzv. ručení za daň rozšířila změna zákona od počátku tohoto roku. Část novely stanovila, že ručitelem se stává i odběratel v případech, kdy přijde úhrada na účet, který není správcem daně řádně zveřejněn.
Více informací

V České republice by se letos mohlo vyrobit zhruba 1,1 milionu osobních aut. Proti loňsku by to byl pokles asi o šest procent. V rozhovoru s ČTK to řekl prezident českého Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn, podle něhož je důvodem poklesu zejména odbytová krize v Evropě. Příští rok by však výroba mohla atakovat úroveň rekordního roku 2011.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU