Student si může půjčit až půl milionu

16.08.2004 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Lámete si hlavu s tím, kde seženete peníze na studium? Zeptali jsme se za vás odborníka a zjistili kolik vám banka půjčí, jaké podmínky musíte splnit, jak je to se splácením... více v rozhovoru.

Přímášíme vám rozhovor s Petrem Slabým, náměstkem pro marketing Komerční banky. Tématem rozhovoru jsou "úvěry na studium a další bankovní produkty pro studenty". Přejeme vám příjemné čtení.

Je všeobecně známo, že studenti se u bank mají dobře. Co vše tedy mohou studenti získat výhodněji oproti běžným klientům?
Komerční banka nabízí studentům kompletní balíček Gaudeamus, nově ve dvou variantách, a dále zvýhodněný úvěr Gaudeamus.
Zítra uvádíme na trh inovované konto Gaudeamus². Jde o balíček produktů a služeb, jehož základní verzi nabízíme studentům zcela zdarma. V rámci tohoto balíčku student získává běžný účet, elektronickou Styl kartu Maestro, telefonní bankovnictví Expresní linka, a okamžitou možnost jít na účtu do mínusu. Dále má student možnost získat za příplatek 20 korun měsíčně rozšířený balíček Gaudeamus, který obsahuje embosovanou Inter Card Gaudeamus s cestovním pojištěním, 2 výběry z bankomatu měsíčně zdarma a internetové bankovnictví mojebanka. Součástí tohoto rozšířeného balíčku jsou také slevy za služby Student Agency, letecké společnosti Smart Wings, vzdělávací agentury Tutor, Cestovní kanceláře Adventura,  mládežnická karta Euro<26 na jeden rok zdarma a také bonus 333 Kč, který student získá příští rok v září, pokud každý měsíc jednou zaplatí kartou u obchodníka, a to libovolnou částku. Připomínám, že platba kartou je zdarma vždy.  Konto Gaudeamus si mohou pořídit všichni mladí lidé od 15- 19 let, ale také studenti řádného studia, pokud jim je mezi 20-30 lety.
Pro studenty je jistě zajímavý také úvěr Gaudeamus,  k jehož získání nemusejí mít pravidelný měsíční příjem. Dále si mohou odložit splácení jistiny až na dobu, kdy studium ukončí, nastoupí do zaměstnání a začnou pravidelně vydělávat a  důležité také je, že tento úvěr má rozhodně nejpříznivější úrokové podmínky ze všech typů spotřebitelských úvěrů i nižší poplatky za vedení úvěrového účtu.

Vyplatí se vůbec bankám poskytovat studentům produkty za téměř nulovou cenu? Vždyť na tom musí banka tratit? Proč to tedy banky dělají?
Investice do studentů, je investicí do budoucnosti, a to, myslím, platí obecně, ne pouze pro banky. Je také třeba připomenut, že strategií Skupiny Société Générale, jejíž je KB součástí, je obsluha klienta skutečně od kolébky. U nás může mít svůj účet i právě narozené miminko.

Zůstávají studenti i po ukončení studia u té samé banky, která jim vedla jejich studentský účet, nebo přecházejí jinam?
Je-li klient spokojen s kvalitou obsluhy a s nabídkou produktů a služeb, pak pochopitelně nemá důvod banku měnit, to je obecná pravda.  U studentů je potřeba zaměřit se jednak na jejich současné potřeby, ale také už myslet na to, co budou potřebovat, až studia ukončí. Tady hraje důležitou roli fakt, že každý náš klient má svého bankovního poradce, což platí i pro studenty, a právě bankovní poradci mu pomohou hladce přejít na jiné typy produktů a služeb. I v tomto případě tedy bankovní poradce hraje důležitou roli a jeho úkolem je pomoci klientovi, který ukončil studia, a efektivně mu poradit, jak by měl dále spravovat své finance.

Studium vysoké školy může být finančně velmi náročné. Jak se dostanou studenti k penězům na financování svého studia?
Jak už jsem uvedl, nabízíme studentům speciálně pro ně vytvořený úvěr. Možná bych ještě dodal, že tento úvěr může být neúčelový, to  znamená, že jim přijde na účet hotovost a tu mohou použít jak chtějí a nebo mohou čerpat úvěr účelově právě na úhradu školného. Úvěr lze čerpat ve výši od 30.000 do 500.000 Kč. Jedná se skutečně o produkt s vysokou přidanou hodnotou, který byl i oceněn Zlatou korunou. Pro studenty je velmi jednoduché tento úvěr získat a je třeba říci, že vývoj v zahraničí ukazuje, že se studenti o možnost využít úvěr jako investici do studia velmi zajímají.

Banky nabízejí studentům různě vysoké kontokorenty. Kdy je lepší sáhnout pro chybějící peníze na studium ke kontokorentu a kdy využít spíše úvěr?
To je dáno částkou, kterou student potřebuje. Pokud se mu nedostává okamžitě menší částka do 10.000 Student může využít kontokorent,  nákladnější záležitosti, např., právě úhradu školného bude jistě výhodnější pokrýt úvěrem, který se může pohybovat až do výše  půl milionu korun. U úvěru  je navíc možné využít také odklad splátky jistiny.

Kolik tuzemských bankovních domů nabízí mladým lidem možnost využít úvěr na studium?
Pokud vím, není to úplně standardní nabídka.

Myslíte si, že je tato nabídka dostatečná?
V případě KB ano.

Jaké podmínky musí student splnit, aby mohl takový úvěr získat? Musí mít nějaký pravidelný příjem? Je výše poskytnuté částky závislá na bonitě klienta?
Pravidelný příjem mít nemusí. Úvěr musí být zajištěn například vinkulací vkladu u KB nebo třeba zárukou rodiči.

Kdy a jak se začíná se splácením dlužné částky?
Student může v době studia splácet pouze úroky a splátku jistiny odložit až na dobu, kdy studium ukončí.

Nemají studenti po ukončení studia problémy se splácením úvěru? Jak je zajištěna návratnost úvěru?
Jak už jsem uvedl, úvěry studentům posuzujeme stejně zodpovědně, jako to děláme u jiných typů spotřebitelského úvěru. Z pohledu banky jde o standardní úvěrový proces, včetně posuzování rizika. Úvěr pro studenty má výhodnější podmínky zohledňující potřeby tohoto specifického segmentu klientů.

Jak často klienti využívají možnosti získat úvěr na studium a jaká je jeho průměrná výše?
Úvěr Gaudeamus patří k oblíbeným produktům. Průměrná výše dosahuje částky 80 000 Kč. I přesto, že se studenti o tento produkt zajímají, je úroveň jejich zadlužení ve srovnání se zahraničím velmi nízká. Zatímco v ČR můžeme mluvit o jednotkách procent, v zahraničí se toto číslo pohybuje kolem 50 %.

Vaše banka má již několikaletou zkušenost s těmito úvěry. Pozorujete za tu dobu rostoucí tendenci v množství poskytnutých úvěrů nebo je vývoj spíše stabilní?
Zájem o tento typ úvěrů roste, a to i například v souvislosti s rozšířenými možnostmi studia v zahraničí.

Ve většině západních zemí se za studium na vysoké škole platí nemalé částky a studenti si musí peníze na studium půjčit od banky. Jak fungují úvěry na studium v zahraničí? Jsou principy poskytování v zahraničí stejné jako u nás nebo mají nějaká specifika?
V zásadě jsou parametry úvěru Gaudeamus a podmínky Komerční banky velmi obdobné zvyklostem v západní Evropě.

V České republice je zavedení školného na vysokých školách stále diskutovaným tématem. Kdyby se tak stalo, byl by pro řadu studentů úvěr od banky jedinou možností financování studia. Znamenalo by to průlom v zatím omezené nabídce?
Myslím, že nabídka KB je v podstatě pro takový případ okamžitě využitelná. Pokud by k zavedení školného došlo, byla by to určitě výzva i  pro ty finanční ústavy, které dosud studentské úvěry v nabídce nemají.

Spousta studentů vyráží za výdělkem na různé stáže a brigády do zahraničí. Mohou si nechat výplatu posílat na svůj studentský účet i v cizí měně nebo si musí zřídit devizový účet?
Mohou  si nechat na svůj korunový účet zasílat i výdělek v cizí měně.

Není pro ně výhodnější zřídit si účet u zahraniční banky?
Vždy záleží na konkrétní situaci. Jiné potřeby má student, který jede někam na dvouměsíční brigádu, a jiné  ten, který odjíždí na 4 roky studovat do Spojených států. I v zahraničí může využívat platební kartu vydanou KB a také může ze zahraničí obsluhovat svůj účet díky internetovému bankovnictví. 

Mladí lidé velice rádi používají moderní technologie. Je součástí základní nabídky studentského účtu také přímé bankovnictví?
V základní variantě účtu Gaudeamus student získá zdarma telefonní a základní internetové bankovnictví Expresní linka. V rozšířené variantě účtu Gaudeamus získává i kompletní internetové bankovnictví.

Jak často tyto služby studenti využívají? A preferují více telefon nebo internet?
Mladí lidé obecně využívají moderní technologie velmi často, telefonní bankovnictví je u studentů velmi oblíbené. Vzhledem k nižším zůstatkům na účtu, menšímu počtu transakcí/plateb za měsíc je pro studenta nejvhodnější zřídit si zdarma služby telefonního bankovnictví - SMS zprávy  informující o pohybu na účtu. Jednou z významných výhod telefonního bankovnictví KB je vždy bezplatná linka (green line), a to jak pro volání z pevné linky, tak i mobilu, a v rámci celé ČR. I toto je jedna z výhod podporující využívání telefonního bankovnictví u Komerční banky.

Kdybyste měl několika málo slovy přesvědčit studenta, aby si otevřel svůj účet právě u Vaší banky, co byste mu řekl?
Protože nechci opakovat všechny uvedené výhody programu Gaudeamus Komerční banky pro studenty, jako jsou dvě varianty balíčku, zvýhodněný úvěr a green line na call centrum KB a další, pouze dodám: „Rodiče a Komerční banka – lépe se o Vás už nikdy nikdo nepostará“.

Děkuji Vám za rozhovor
Renata Pražáková, Finance.CZ

 

 

Petr Slabý absolvoval Vysokou školu dopravní a telekomunikační a tříleté postgraduální studium na Graduate School of Banking v Coloradu. V Komerční bance pracuje od jejího vzniku v roce 1990. V letech 1996 až 07/2002 působil postupně ve funkcích ředitele divizí Karlovy Vary, Plzeň a Praha-západ. V současné době zastává pozici náměstka ředitele pro marketing na centrále KB a zároveň je předsedou Dozorčí rady Penzijního fondu KB.

Autor článku

Renata Pražáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ