Koncern Smiths Medical investuje v Hranicích 200 milionů korun

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hranice (Přerovsko) 17. září (ČTK) - Mezinárodní výrobce zdravotnických prostředků Smiths Medical investuje v podnikatelském areálu CTPark v Hranicích na Přerovsku bezmála 200 milionů korun do nového výrobního a kompletovací centra pro Evropu. Díky investici vznikne 180 nových pracovních míst. Na dotaz ČTK to řekla mluvčí vládní agentury CzechInvest Petra Menclová. V hranickém areálu dříve ve velkých halách vyráběla klasické televizní obrazovky společnost LG.Philips Display.

Smiths Medical Group Limited je jediným investorem, který v první polovině letošního roku prostřednictvím CzechInvestu oznámil záměr investovat v Olomouckém kraji. "Do výroby zdravotních pomůcek v Hranicích chce investovat 192,2 milionu korun a vytvořit zde 180 nových pracovních míst," uvedla Menclová.

Společnost Smiths Medical vyrábí zdravotnické prostředky pro nemocnice, domácí péči a speciální zdravotní péči. Koncern Smiths Medical si v hranickém podnikatelském areálu CTPark pronajal zhruba 8000 metrů čtverečních na deset let. Společnost CTP do jejich přípravy investovala 12 miliónů eur (309 milionů korun). Investice CTP do celého areálu v Hranicích tak činí 60 miliónů eur (1,546 miliardy korun).

Výrobky firmy Smiths Medical se v nemocnicích používají pro zajištění neodkladné a intenzivní péče, při chirurgických zákrocích, pooperační péči a také při rekonvalescenci pacientů v domácím prostředí. Společnost Smiths Medical zaměstnává na celém světě 7500 lidí a výrobu soustředí především do Spojených států, Velké Británie, Mexika a Itálie.

V hranickém výrobním závodu s původním názvem LG.Philips Displays se dříve vyráběly vakuové obrazovky pro klasické televizory. Po krachu mateřské nizozemské firmy se podnik v roce 2006 dostal do vážných finančních potíží a ukončil výrobu. V CTParku Hranice nyní působí například společnosti Etimex, Henniges Automotive, Medi-Globe, DAS či Rolled Alloys.

Developer komerčních nemovitostí CTP provozuje síť 36 CTParků, které se kromě Česka nachází i na Slovensku, v Rumunsku a Polsku. Celkem CTP provozuje 1,9 milionu metrů čtverečních ploch. Mezi další aktivity patří například Spielberk Office Centre s kancelářskými prostorami poblíž středu Brna. Nově společnost dostavěla také administrativní projekt IQ Ostrava. Celková hodnota portfolia CTP činila na konci loňského roku 1,9 miliardy eur, což je přes 49 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK