Zeman podepsal vydání dluhopisů na pokrytí rozpočtového schodku

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal zákon o vydání státních dluhopisů. Cenné papíry v objemu až 156,9 miliardy korun mají pokrýt část schodku státního rozpočtu za rok 2011 a některé letošní závazky státu. Ziskem z dluhopisů budou kryty například splátky jistin státního dluhu. O prezidentově podpisu pod zákonem informuje na hradní internetové stránce prezidentova mluvčí Hana Burianová.

"Účelem zákona o státním dluhopisovém programu je úhrada části schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2011," uvedla Burianová. K pokrytí schodku mají sloužit dluhopisy v objemu 7,8 miliardy korun. Cenné papíry budou mít splatnost až 105 let.

Druhá část normy, kterou nedávno schválil Senát, počítá s dluhopisy až za 149,1 miliardy korun. Tyto dluhopisy mají umožnit státu, aby například splácel letošní jistiny státního dluhu, odkupoval zpět státní dluhopisy a některé z nich případně předčasně splatil.

Vydáním státních dluhopisů podle navrženého zákona se podle ministerstva financí zvýší státní dluh o zhruba 149 miliard korun. Ke konci loňského roku činil 1,668 bilionu korun.

První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. Emise proběhly vždy na jaře a na podzim. Úřad i nyní počítá s vydáním dalších dluhopisů na podzim. Ministerstvo prodej loni zahájilo v listopadu.

Podle revidované Strategie financování a řízení státního dluhu na letošní rok z července MF letos počítá s emisí spořicích dluhopisů v objemu 30 až 40 miliard korun. V rámci jarní emise přitom investoři nakoupili spořicí dluhopisy za 17,6 miliardy korun. Loni na podzim koupili drobní investoři spořicí dluhopisy za zhruba 30 miliard korun.

Dluhopisy byly k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit si je mohly také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK