Obchodníci s lihem budou skládat kauce, prodej bude s koncesí

17.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Výrobci lihovin a distributoři budou muset skládat kauce. Sníží se také objem nejvyššího povoleného balení alkoholu. Prodejci kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin navíc budou muset mít koncesi. Normy, které mají potírat nelegální alkohol, a také s ním spojené daňové úniky, podepsal prezident Miloš Zeman, informoval dnes Hrad. Předlohy jsou reakcí na loňskou metanolovou aféru.

Zákon o povinném značení lihu snižuje nejvyšší možné balení alkoholu na jeden litr, pouze v případě láhví bude přípustné nejvýše třílitrové balení. Nyní je možné prodávat až šestilitrové balení. Třílitrové láhve s alkoholem nebude možné prodávat v místech, kde se prodává rozlévaný alkohol, tedy ve výčepech a barech.

Za porušení zákona bude hrozit až pětimilionová pokuta nebo dvouletý zákaz činnosti. Výrobci a dovozci lihu ho budou smět prodávat jen jiným registrovaným distributorům a konečným prodejcům. Restauratéři budou moci mít v provozovně otevřenu vesměs jen jednu lahev od každého druhu tvrdého alkoholu.

Zákon také snižuje nejnižší objem alkoholu, který se ještě bude muset značit páskou, na 0,6 decilitru. Vláda původně navrhovala značení až od jednoho decilitru. Kontrolní pásky na láhvích budou muset být tištěny na ceninovém papíře s ochrannými prvky a musí být nalepeny tak, aby láhev nešlo otevřít bez jejich porušení. Místo, kde se bude líh značit, bude muset být vybaveno sledovacím kamerovým systémem. Celníci tak budou moci na dálku a nepřetržitě sledovat, zda se líh značí v souladu se zákonem.

Kauce se budou lišit podle toho, kolik výrobci a distributoři převezmou kontrolních pásek. Pokud odeberou nejvýše 25.000 kusů pásek, zaplatí kauci půl milionu. Nad toto množství bude kauce pět milionů. Bude možná také bankovní záruka.

Novela živnostenského zákona zařazuje prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin do režimu koncesované živnosti, jako je tomu u jejich výroby. Koncesi dostane každý obchodník, který o ni požádá, nebude finančně omezena. Obchodníci i hostinští budou mít šest měsíců na to, aby o koncesi požádali. Zákon vstoupí v účinnost 15 dní od svého vyhlášení.

Stát chce mít přehled o tom, ve kterých obchodech se tvrdý alkohol prodává. V tuzemsku je podle informací ministerstva průmyslu a obchodu celkem 185.000 míst, kde je možné prodávat rozlévaný alkohol. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu.

Metanolová aféra vypukla v Česku loni v září, stát dokonce zavedl částečnou prohibici. Na otravu metylalkoholem zemřely čtyři desítky lidí, poškozených je přes 130. V letošním roce padlo metanolu za oběť devět lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK