Hypoindex:Průměrné sazby hypoték v srpnu stouply na 3,01 procenta

18.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Průměrné úrokové sazby hypoték v srpnu podruhé v řadě lehce stouply na 3,01 procenta. V červnu byly na 2,95 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování ukazatele. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Některé banky během září však spustily různé výhodné akce, stoupání sazeb by tak mohlo být na chvíli u konce. Uzavřít hypotéku přišlo v srpnu do finančních domů 7661 klientů, tedy zhruba o tisíc méně než v červenci. Stejně tak klesly i objemy hypotečních úvěrů, a to o 1,5 miliardy na 12,424 miliardy korun.

V září se některé banky rozhodly nabídnout klientům další slevové akce. Komerční banka od 1. září nabízí hypotéku s garancí úrokové sazby 2,99 procenta a nulovými poplatky. Akční hypoteční úvěr lze získat v případě, že klient v bance podá žádost o hypotéku v září a zároveň podepíše smlouvu do 15. listopadu 2013. Garantovaná sazba 2,99 procenta platí pro fixaci na dobu tří let a občané mohou získat až 85 procent hodnoty zastavené nemovitosti.

Úrokové sazby v září snížila i mBank. U účelové hypotéky s tří až pětiletou fixací snížila sazbu až o 0,55 procentního bodu a u neúčelové hypotéky o 1,49 bodu. Garantované úrokové sazby u mBank tedy začínají na 2,49 procenta pro tříletou fixaci, spolufinancování 50 procent a při sjednání životního pojištění. Bez něj je úroková sazba 2,74 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK