První blok elektrárny Temelín zvýšil výkon o čtyři procenta

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 24. září (ČTK) - První blok Jaderné elektrárny Temelín dosáhl po plánované odstávce plného výkonu, zároveň byl zvýšen výkon obou bloků o čtyři procenta. Od pondělí má elektrárna jmenovitý elektrický výkon dvakrát 1055 MWe, dosavadní výkon tedy zvýšila o 80 MWe. Díky tomu má elektrárna potenciál vyrobit za rok přibližně o 600.000 megawatthodin (MWh) elektřiny více, což odpovídá téměř třetině roční výroby všech fotovoltaických elektráren. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"V rámci přípravy bylo zpracováno přes 230 analýz, studií a výsledků testů, které byly předány Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost a ministerstvu průmyslu. Všechny bezpečnostní analýzy nám potvrdily provozní rezervy," řekl ČTK ředitel Jaderné elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský. Díky projektovým rezervám mohla elektrárna zvýšit tepelný výkon každého bloku na 3120 megawattů, a za hodinu tak vyrábět o 40 MWh elektřiny více. Temelín tak navázal na Dukovany, které v letech 2009 až 2012 zvýšily výkon každého bloku o 44 MWe.

Před najetím na nový výkon byla kromě analýz provedena řada technických úprav. Šlo například o posílení kondenzátních čerpadel pro přepravu vody v nejaderné části elektrárny nebo přenastavení řídicích systémů.

Do projektu využití projektových rezerv investovala Skupina ČEZ přibližně 450 milionů korun. Ročně ČEZ na posílení bezpečnosti a zlepšení provozní spolehlivosti Jaderné elektrárny Temelín vynakládá přibližně miliardu korun. Modernizace elektrárny bude pokračovat. "Provozovat jaderné elektrárny je závazek zhruba na 60 let. Průběžnou modernizací zajistíme to, že techniku, kterou máme k dispozici, budeme moci využívat po celou dobu bezpečně, efektivně a spolehlivě. To například pomůže přispět i ke stabilitě přenosové sítě," dodal Štěpanovský.

Na domácí spotřebě se Temelín podílí dvaceti procenty. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,152 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK