Emma Delta chce kvůli koupi OPAP vydat dluhopisy za 400 mil. eur

24.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 24. září (ČTK) - Česko-řecká investiční skupina Emma Delta, v níž působí investor Jiří Šmejc, plánuje vydat dluhopisy za 400 milionů eur (asi 10,4 miliardy Kč). Jejich prostřednictvím chce financovat část koupě třetinového podílu v řeckém sázkovém monopolu OPAP. Uvedla to dnes agentura Reuters. Firma se dohodla na koupi 33procentního podílu letos v květnu a dohoda byla dokončena v srpnu. Cena transakce činila 652 milionů eur (asi 16,9 miliardy Kč).

Prodej třetiny OPAP byl prvním dokončeným případem privatizace, kterou po Řecku požaduje v rámci dohody o finanční pomoci Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Reuters minulý týden s odvoláním na zdroje uvedl, že Emma Delta by mohla zaplatit za převzetí OPAP penězi z vlastních zdrojů. Zvažuje ale vydání dluhopisů za 250 až 350 milionů eur, aby si zlepšila ukazatele návratnosti kapitálu.

Prodej podílu v OPAP by měl být zcela dokončen na začátku října, až transakci schválí regulační úřady Evropské unie. Emma Delta by měla zaplatit 622 milionů eur a zbytek bude doplácet v pravidelných ročních splátkách v příštích deseti letech.

Skupinu Emma Delta vede český investor Jiří Šmejc spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Ten je synem rejdaře a jednoho z nejbohatších Řeků Dimitrise Melisanidise. Dalšími partnery jsou řecký podnikatel Christos Kopeluzos, ruská investiční společnost ICT Group a český fond KKCG.

OPAP je jednou z největších sázkových firem v Evropě a její akcie se obchodují na burze. OPAP má od vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů (VLT).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK