RWE zastavila další investice do podzemních zásobníků plynu

25.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Přerov 25. září (ČTK) - Společnost RWE Gas Storage zastavila další investice do podzemních zásobníků plynu, protože se kvůli nízké poptávce po skladovacích kapacitách nevyplatí. Poslední velkou investicí je modernizace technologie podzemního zásobníku plynu v Lobodicích na Přerovsku, která stála 100 milionů korun a zvýší bezpečnost dodávek plynu zejména na severní Moravě. Novinářům to dnes řekl jednatel společnosti RWE Gas Storage Lubor Veleba.

RWE Gas Storage podle Veleby zastavila například projekt, který počítal s rozšířením skladovací kapacity zásobníku plynu v Tvrdonicích na Břeclavsku. Pokračovat bude už jen v menších plánech zaměřených na zvyšování bezpečnosti a spolehlivosti provozu zásobníků.

"Současná doba nepřeje dalším investicím do nové plynárenské infrastruktury, a tedy ani do zásobníků plynu. Souvisí to jak s nestabilitou investičního a regulačního prostředí na národní i evropské úrovni tak i s tím, že poptávka po skladovací kapacitě je v celé Evropě velmi slabá a ceny za uskladnění atakují historická minima,“ zdůvodnil Veleba zastavení investic.

Obchodníci s plynem totiž podle Veleby nemají dostatečnou motivaci ke skladování plynu. "Důvodem je malý rozdíl mezi cenou zemního plynu v létě a v zimě, který jim slouží jako hlavní vodítko pro oceňování skladovací kapacity. Zároveň výrazně stoupá i objem plynu, který lze koupit na spotových trzích," podotkl.

Menší zájem o uskladnění plynu podle Veleby potvrzují vysoké provozní zásoby RWE Gas Storage před nadcházející topnou sezónou. "Letos poprvé nebudou naše zásobníky zcela naplněné plynem, protože obchodníci spoléhají na to, že plyn v zimním období dokoupí na trhu,“ uvedl Veleba.

V Lobodicích na Přerovsku skupina RWE instalovala nový kompresor, pomocí kterého lze vtláčet plyn do jeho podzemní části nezávisle na tlaku v přepravní soustavě, což zvýší spolehlivost dodávek plynu.

Společnost RWE Gas Storage je největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v České republice. Celkem disponuje šesti podzemními zásobníky plynu s provozním objemem téměř 2,7 miliardy metrů krychlových.

Skupina RWE je nejsilnějším hráčem na tuzemském trhu s plynem. Její hospodaření se loni propadlo do ztráty téměř 1,3 miliardy korun. Meziročně je to zhoršení o 15,4 miliardy korun a stojí za ním nevýhodné nákupy plynu společností RWE Transgas. RWE ale v Česku dosáhla rekordních tržeb 215 miliard korun, meziročně narostly o 41,1 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK