V Temelíně odstaví turbogenerátor kvůli vyvážení turbíny

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 27. září (ČTK) - V Jaderné elektrárně Temelín dnes ve 23:00 odpojí turbogenerátor prvního bloku od rozvodné sítě a odborníci provedou vyvážení turbíny. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Reaktor zůstane v provozu na třetinovém výkonu. Obnovení výroby elektřiny z bloku je plánováno během víkendu.

Blok dosáhl po plánované odstávce plného výkonu v pondělí, zároveň byl zvýšen jeho výkon o čtyři procenta.

"Parametry turbíny nepřekračují meze stanovené výrobcem. Z preventivních důvodů se vedení elektrárny rozhodlo hodnoty chvění snížit," uvedl mluvčí. Vyvážení je možné provést pouze při odstaveném generátoru. "Jde o velmi precizní práci, protože turbína váží 1600 tun, její rotory se točí rychlostí 50 otáček za vteřinu a při těchto parametrech ji turbináři musí vyvážit s velkou přesností," vysvětlil Sviták.

Od pondělí má elektrárna jmenovitý elektrický výkon dvakrát 1055 MWe, dosavadní výkon tedy zvýšila o 80 MWe. Díky tomu má potenciál vyrobit za rok přibližně o 600.000 megawatthodin (MWh) elektřiny více.

Na domácí spotřebě se Temelín podílí dvaceti procenty. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,305 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK